Inici » Autor del mes, Biblioteca Horta-Can Mariner, Destacat, Novetat, Teatre

L’autor del mes… José Luis Alonso de Santos

25 febrer 2015 Sense Comentaris

alonsodesantos_versiones2José Luis Alonso de Santos (Valladolid, 1942) és una de les personalitats més importants de l’escena espanyola. Autor de més d’una trentena d’obres de teatre, actualment és el primer president de la recentment constituïda Academia de las Artes Escénicas de España (2014).

Llicenciat en Ciències de la Informació (Imatge) i Filosofia i Lletres (Psicologia) va estudiar al Teatro Estudio de Madrid (TEM). El 1964 va iniciar la seva activitat teatral en grups de teatre independent com a actor, director i autor.

L’any 1981 arriba el seu primer gran èxit com a autor La estanquera de Vallecas i el 1985 s’estrena l’obra que el consagra definitivament Bajarse al moro i amb la que aconsegueix els premis Tirso de Molina, el Nacional de Teatro i Mayte.
Fuera de quicio (1987), Pares y Nines (1989), Trampa para pájaros (1990), La sombra del Tenorio (1994), Yonquis y yanquis (1995), Salvajes (1997), La cena de los generales (2008), 10 euros la copa (2012) són altres de les seves obres estrenades amb gran èxit de públic i crítica.

Alonso de Santos escriu a partir de la quotidianitat, amb personatges corrents i situacions que mostren una gran sensibilitat social per part de l’autor i que permeten una comunicació fàcil i directa amb el lector/espectador. Les seves obres tenen un rerefons de crítica social que s’ha anat adaptant en cada moment a l’evolució de la societat espanyola des de la transició fins avui. Combina obres amb to de comèdia humorística (Pares y Nines), amb obres on es fan palesos els conflictes interiors dels personatges (La sombra del Tenorio) i obres on es mostra la violència que la societat pot exercir sobre aquests personatges (Salvajes).

Ha estat director de la Real Escuela Superior de Arte Dramático de Madrid (RESAD) i director de la Compañía Nacional de Teatro Clásico. En aquest context ha dirigit algunes de les seves obres però també les d’altres autors com Brecht, Baroja, Valle Inclán, Plaute, Shakespeare, Arniches. Calderón, Lope de Vega…

Catedràtic d’Escriptura Dramàtica, la seva vessant pedagògica també s’ha manifestat en la publicació de dues obres sobre teoria i tècnica teatral: La escritura dramática (1998) i Manual de teoria i práctica teatral (2007). En aquests llibres l’autor exposa les seves reflexions sobre la creació dramàtica tal i com ell la viu.

“No sólo hacemos arte, sino que opinamos con nuestro arte”.

L’any 2009 va rebre el Premio Castilla y León de las Letras que es va concedir per primer cop a un dramaturg i l’any passat va ser el protagonista d’una exposició commemorativa pel seu 50è aniversari als escenaris: “50 años del teatro de Alonso de Santos (1964-2014)”.

A partir del 6 de març es podrà veure al Teatre Gaudí Barcelona, la reposició de l’obra T’estimo però no tant (Pares y Nines), dirigida per Miquel Murga.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.