Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Novel·la barcelonina, Novetat

La Biblioteca El Carmel-Juan Marsé recomana… Muntaner, 38

16 març 2015 Sense Comentaris

Muntaner, 38/José Antonio Garriga Vela. Madrid: Debate, 1996

José Antonio Garriga Vela és un escriptor nascut a Barcelona l’any 1954. És llicenciat en dret i pertany a l’Ordre del Finnegans, que té com únic propòsit la veneració de la novel•la Ulises de James Joyce. Ha guanyat els següents premis: Miguel Romero Esteo (1986), Enrique Llovet (1989), Jaén de Novela (2001), Alfonso García Ramos (2001), Dulce Chacón de Narrativa Española (2009) i el premi Novela Café de Gijón (2013). Muntaner,38 és la seva segona novel•la.

El protagonista del llibre, el nom del qual no es menciona, és el fill del sastre que viu al número 38 del carrer Muntaner. A través de la seva narració en primera persona s’explica la vida dels inquilins del pis dels anys 60 als 80.

Els escenaris barcelonins que queden reflectits a la novel•la es centren en Ciutat Vella i l’Eixample, però també hi ha referències a Sants-Montjuïc, Sarrià-Sant Gervasi i Gràcia.

Us donem un petit fragment del llibre:”Los patios del Ensanche distaban mucho de ser aquellas zonas verdes que proyectó el urbanista Ildefonso Cerdà. El Plan Cerdá establecía que en las manzanas sólo se podía edificar en dos de sus lados, por lo común opuestos, y el resto quedaría destinado a jardines. El proyecto desagradó a los propietarios, que estaban persuadidos por el afán especulativo norteamericano, y se acabó edificando en los cuatro lados. Cerraron las manzanas y terminó construyéndose en el espacio interior.
Nuestro patio se hallaba asfixiado por el propio edificio y el que habían levantado en la parte destinada al jardín. Era un rectángulo donde apenas penetraba la luz.”

En resum, es tracta d’una novel•la barcelonina, que serveix de retrat de la postguerra a través de les petites històries de diversos personatges narrada pel protagonista i que va guanyar el premi Jaén de novela.

muntaner38

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.