Inici » Ateneu Barcelonès, Destacat, General, Lectors, Novel·la barcelonina, Novetat

El lector opina

28 febrer 2015 Sense Comentaris

EL QUARTER DE SANT PERE. Història d’un barri amagat de Ciutat Vella.

Barcelona : Viena edicions, 2014.

Coordinadors: Josep M. Vilumara – Fàtima Lòpez. Fotografies: Gabriele Merolli. Demaneu la reserva d’aquest document.

 

Com molt bé diu el títol, el barri de Sant Pere és un barri amagat tot i ser gairebé el barri més antic de Barcelona i imprescindible per conèixer els orígens d’aquesta ciutat. No obstant aquest  valor històric, ha quedat colgat, en el passeig dels ciutadans, a favor d’altres barris força més vistosos i amb una oferta sociocultural molt més atractiva.

Però aquesta discreció l’ha afavorit, ha quedat preservat de grans aglomeracions, de marabuntes turístiques i  del desplegament de grans cadenes comercials que el deixarien desproveït de tota personalitat; doncs el barri de Sant Pere no és un barri que es deixi descobrir en una primera visita, cal visitar-lo amb mirada curiosa, provant de trobar vestigis, amb la imaginació oberta i amb voluntat de deixar-se portar per aquests carrers estrets, voltes imprevistes, racons  o fins i tot una paret  que ens trasllada a segles passats, acostar-s’hi volent establir una amistat de llarga durada; només amb paciència i perseverança quedarem totalment seduïts per aquest quarter. També manté una proporcionalitat quotidiana, amb la dosi justa de veïns de tota la vida, de nou vinguts estrangers i nou vinguts d’altres barris, els quals han triat Sant Pere per quedar-s’hi; la seva dosi justa de comerç de tota la vida amb comerços nous i de variada procedència o comerços amb tocs de modernitat fashion, el mateix podríem dir dels vells i nous bars i restaurants i tot això sense estridències mantenint l’equilibri.

I aquest llibre, al costat d’altres que sobre el mateix barri hi ha editats, ens acompanya en aquest recorregut vital d’interioritzar i fer nostre el barri de Sant Pere, no és el llibre definitiu però si un bon complement.

S’estructura en quatre apartats importants: Apunts sobre la formació històrica del quarter de Sant Pere, El monestir de Sant Pere de les Puel·les, El pas de l’artesania a les fàbriques i Del dibuix al dissenys tèxtil, essent, els dos darrers capítols, els de més àmplia exposició.

Llibre que neix amb la participació de l’Ajuntament de Barcelona, la seva edició és impecable (bona presentació, bon paper, bones fotografies) per la qual cosa no s’entén que en la cartografia aportada en el llibre els plànols és mostrin petits, i donada l’orografia del barri, dins aquests plànols costa de localitzar i d’ubicar les entitats de les quals ens parla aquest volum i que fan que aquest llibre no sigui una mica més rodó.

Sílvia Fortuny

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.