Inici » Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda, Destacat, General, Novetat, Poesia

Recordem Miquel Bauçà

12 febrer 2015 Sense Comentaris

La figura de Miquel Bauçà està envoltada de misteri. Ni tan sols podem estar segurs de la data del seu naixement ni de la seva mort. Ara podríem estar recordant tant els 10 anys de la seva mort com celebrant que va néixer fa 75 anys, o cap de les dues coses. Sigui com sigui, ens sobren els motius per dedicar el recordatori del mes de febrer a la força poètica de Miquel Bauçà.

Miquel Bauçà es va donar a conèixer com a poeta el 1962 amb Una bella història. Havia nascut a Felanitx (Mallorca) feia uns 22 anys; amb aquest primer recull va aconseguir el premi Joan Salvat-Papasseit. Va continuar publicant poesia amb regularitat, amb llibres com El noble joc (1972), Poemes (1973) i Les mirsines (1983). La seva poesia es caracteritza per una gran riquesa de registres fònics, musicals i lingüístics.

La seva primera novel·la fou Carrer Marsala (1985), text de gran intensitat on associa una idea rere l’altra, amb la qual va guanyar el premi Ciutat de Barcelona i Cavall Verd de la crítica. Altres títols com a narrador són L’estuari (1990), i El vellard. L’escarcellera (1992), dos textos en un sol volum que ens ofereixen un món tancat en ell mateix, personal i intransferible, amb un lèxic i estil acuradíssims.

En els darrers anys va tornar a la poesia amb El crepuscle encén estels (1992), En el feu de l’ermitatge (1993) i El canvi (1998), que s’estructura a mode de diccionari amb aforismes, assaigs, proses poètiques i petits relats que recullen aspectes intangibles de la condició humana (la felicitat, l’esperança, la solitud, etc.) i alhora aspectes quotidians de la vida actual (els diners, la tecnologia, etc.). Els estats de connivència (2001) va ser el seu darrer llibre.

Escriptor fatalista i esquiu, allunyat de la vida pública, i amb una visió pessimista de la vida, sempre el va envoltar una aureola de misteri que el va convertir quasi en un mite.

Si voleu saber-ne més, us recomanem el documental “Miquel Bauçà, poeta invisible”, dirigit per Agustí Virallonga, i que podeu veure aquí.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.