Inici » Ateneu Barcelonès, Destacat, General, Lectors, Novetat

El lector opina

31 gener 2015 Sense Comentaris

Itineraris literaris per a tothom

L’editorial Pòrtic ha publicat un seguit de volums destinats a donar a conèixer i promocionar diferents llocs del nostre país. Les característiques, la història, els monuments, els carrers i els paisatges, a través de la descripció que en fan la gent que escriu de cadascuna de les contrades. La seva obra ajuda a conèixer i a entendre el territori, alhora que aquest permet copsar amb més profunditat i riquesa l’obra dels escriptors.

El volum que duu per títol Comarques lleidatanes, l’Alt Pirineu i l’Aran, segons els autors, de “les planes de l’Urgell als cims pirinencs (…) de la magnificència del Gòtic de Santa Maria de Balaguer  a les humils i carismàtiques mostres del romànic en els punts més distants de la nostra geografia“.

Pel que fa a l’Alt Urgell, hi són representades les poblacions de Cava, Coll de Nargó, Oliana, Organyà, Peramola, Ribera d’Urgellet, la Seu d’Urgell i la Vall de Valira / Bescaran, a través de les plomes de gent com Josep Albanell, Esteve Albert, Isidre Domenjó, Josep Espunyes, Marcel Fité, Joan Graell, Joan Obiols, Josep Pla, Mercè Rodoreda, Mercè Sala, Joan Santamaria, Vidal Vidal, Albert Vilaró.

El llibre, elaborat per Llorenç Soldevila, és una bona eina per a donar a conèixer el paisatge i la literatura de les nostres terres. Tant la fotografia com la paraula hi tenen, per tant, un protagonisme total.

Pocs són els pobles que no hagin estat retratats, descrits o cantats per algun dels literats que hi han passat o hi solen fer vida i molt pocs haurien de ser els ajuntaments i espais culturals en què hi manqués una obra tan útil, ben feta i enriquidora com aquesta. És una obra també molt recomanable per a totes aquelles persones que vulguin descobrir amb uns nous ulls les inacabables joies arquitectòniques i paisatgístiques que s’amaguen en els indrets més impensats del país.

MARCEL FITÉ

 

 

 

 

 

 

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.