Inici » Ateneu Barcelonès, Autor del mes, Destacat, General, Novel·la barcelonina, Novetat

Autor del mes: Francisco González Ledesma

17 gener 2015 Sense Comentaris

Francisco González Ledesma (1927- ) és un escriptor i periodista barceloní.

Va començar escrivint guions de còmics per a l’editorial Bruguera i novel·les de l’Oest que lliura a un ritme d’una a la setmana, sota el pseudònim de Silver Kane, activitat que li proporciona ofici i recursos literaris, a més de permetre-li pagar-se la carrera de Dret. Va obtenir en 1948, amb només 21 anys, el Premi Internacional de Novel·la instituït per l’editor Josep Janés per la seva novel·la Sombras viejasi en el jurat del qual es trobaven Somerset Maugham i Walter Starkie. No obstant això, la censura franquista va prohibir la seva publicació, titllant l’autor de rojo i “pornògraf”, fet que el va sumir en el silenci com a novel·lista i el va dur a dedicar-se primer a l’advocacia i després al periodisme, a El Correo Catalán i, durant 25 anys, a La Vanguardia, on va arribar a ser redactor en cap. Ambdues professions li van proporcionar un bon coneixement de la societat, dels carrers de Barcelona, dels polítics i del món de les finances, que utilitzarà en les seves futures novel·les. En el seu temps lliure, va escriure Los napoleones (que també va ser prohibida), Las calles de nuestros padres i Expediente Barcelona (finalista del Premi Ciutat de València, en 1983), que no van poder ser publicades fins a la transició política a la democràcia. El 1984 va rebre el Premi Planeta per Crónica sentimental en rojo premi que li va suposar notable popularitat i molts ànims per a seguir escrivint.

També ha publicat un llibre de dret, El dret català actual. Barcelona : Bruguera, 1969. Ha rebut el premi de periodisme El Cérvol i el premi Ciutat de Barcelona de Cinema i, a l’abril de 2010, fou guardonat amb la Creu de Sant Jordi per part de la Generalitat de Catalunya.És el pare del també periodista Enric González.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.