Inici » Ateneu Barcelonès, Destacat, General, Monogràfics, Novetat

Cicle novel·les i novel·listes de la Primera Guerra Mundial: El món d’ahir

13 desembre 2014 Sense Comentaris

El món d’ahir

d’Stefan Zweig

Barcelona : El Acantilado, 2001. Demaneu la reserva d’aquest document

El món d’ahir, subtitulat “memories d’un europeu”, és una novel·la autobiogràfica de l ‘ escritor jueu austríac Stefan Zweig. Va ser escrita poc abans del seu suïcidi, durant els darrers anys d’exili (1939-1941), i publicada póstumament per l’editorial Bermann-Fischer Verlag AB, a Estocolm.

Aquest llibre barreja impressions i vivències de la vida viennesa i europea d’abans de la Primera Guerra Mundial amb records personals de l’autor. És, però, una memòria reservada, on no s’esmenta la vida sentimental de l’autor.

La novel·la assenyala sense objeccions els defectes d’una societat desapareguda (la pobresa de grans sectors de la població, la permanent minoria d’edat de les dones o la hipocresia sexual), però enyora també amb passió (que, com en altres obres seves, tan ben sap transmetre) l’ideal de progrés indefinit i la fervent fe en l’ésser humà que desapareixerien per sempre a les trinxeres de la Gran Guerra. Els títols dels capítols (Eros matutinus, Universitas vitae) evoquen una cultura humanista i la frescor d’una esperança en el futur que quedarien destrossades pels primers desordres del segle XX. La lectura es fa encara més dramàtica si es recorda que Zweig se suïcidaria poc després en companyia de la seva esposa, portat per la desesperança davant l’aparent triomf del nazisme a la Segona Guerra Mundial.

Existeixen quatre traduccions al castellà d’aquest llibre, sens dubte la duta a terme  per J. Fontcuberta i A. Orzeszek, d’editorial El Acantilado, feta, és excel·lent.

Si voleu escoltar una fragment d’aquesta novel·la podeu clicar aquí.

 

 

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.