Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Novel·la barcelonina, Novetat

La Biblioteca El Carmel – Juan Marsé recomana: Terra inhòspita. Barcelona 2048 d’M. Dolors Millat

5 desembre 2014 Sense Comentaris

TerraTerra inhòspita: Barcelona 2048 / M. Dolors Millat.- Barcelona: Edicions del Periscopi, 2013.

Estem poc acostumats a una ciència-ficció ambientada a casa nostra, els motius són variats però sobretot és un costum adquirit gràcies a “importar” històries americanes, fins al punt que alguns autors de “pulp” de ciència-ficció s’inventaven pseudònims que recordaven noms anglesos o americans. Afortunadament el gènere ha madurat prou i no cal recórrer a segons quins enganys si la història és bona, i aquesta ho és.

Aquí tenim una distopia que no sembla gaire llunyana, les grans corporacions empresarials han substituït els governs, només poden votar els accionistes i els vots valen per les accions que tenen.

Amb un control policial ferri, sense comerços offline, sense biblioteques de paper, amb píndoles conductives (qui vol sentiments de veritat si la química ens en dóna d’igual de bons?). Però un entorn així d’orwellià no estaria complet sense els resistents, els Draco, que volen recuperar la llibertat de les persones enlloc de la piconadora en que s’ha convertit el sistema.

I els Draco, les seves relacions entre ells i el seu amagatall al Pirineu (el Niu de tardor) són el contrapunt que l’autora, M. Dolors Millat, ens ofereix a l’asfixiant món, a la Netkràcia que tot ho domina i que per exemple ha renombrat carrers de Barcelona, el Passeig de Gràcia és el Bulevard British Petroleum, hi ha la Plaça Google… absolutament tot es pot fer de manera virtual, el món offline és car i sospitosament subversiu.

Però la resistència té plans per acabar amb aquest estat de coses…

“Si la Ronda Vailor hagués sabut què significava portar dol, s’hauria vestit de negre aquell matí asolellat de gener. La mirada buida de l’Eduard, desplomat al mig de sala, encara li travessava el cervell. No es tractava d’un somni, ni d’un joc.”

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.