Inici » Ateneu Barcelonès, Destacat, General, Itineraris literaris, Novetat

El lector opina

1 novembre 2014 Sense Comentaris

Els pobles oblidats

Una vall i 29 viles abandonades de Catalunya.

La Bisbal d’Empordà : Edicions Sidillà, 2014. Demaneu la reserva d’aquest document.

Coordinadors: Xavier Cortadellas i Judit Pujadó

Il·lustracions: Llenas Llensa.

Cap als anys seixanta del segle passat, un grandíssim nombre de pobles i viles del nostre país van quedar deshabitades. Les possibilitats i avantatges que aleshores oferia el món urbà, juntament amb les dificultats de tota mena (manca de bones comunicacions, d’escoles i altres serveis, de corrent elèctric, en alguns casos, etc.) que els petits nuclis rurals encara patien van provocar un èxode disseminat en el temps que, si s’hagués produït tot de cop, hauria adquirit unes dimensions autènticament bíbliques.

Edicions Sidillà l’any 2012 van publicar Els pobles perduts, una obra col·lectiva que obtingué una gran acollida per part del públic lector i de la qual ja es va parlar en aquest espai. Aquella obra recollia la història, els records, les feines, les llegendes, les anècdotes i les vivències dels darrers habitants de trenta llogarrets de la Catalunya històrica.

L’existència de tants i tants pobles d’unes característiques semblants a les que es recreaven a Els pobles perduts i, sobretot, la descoberta i el contacte amb gent que recordava amb afecte i enyor aquelles poblacions, van ser els desencadenants de la publicació d’ Els pobles oblidats.

Els autors, una vintena, són escriptors i escriptores procedents de les diferents contrades que apareixen als textos, o que hi estan molt vinculats. Aquest fet facilita que hi hagi un lligam d’implicació emocional i de coneixença molt estret entre la descripció dels diferents espais i les persones que ens els reporten. Un llibre així, fet amb la cura, l’afecte i la proximitat que es desprèn de cada escrit, difícilment hauria pogut ser redactat per un sol autor. Aquest caràcter col·lectiu de l’obra és un dels seus principals encerts.

La tria dels pobles és molt adient i prou representativa. Pobles que ens retornen a la puresa de la vida viscuda entre conreus, rius i boscos. Pobles que ens parlen de ruïnes, de solitud, de silenci, de suors, de pols i de sang, però també de nombroses curiositats, de sucoses històries, de divertides anècdotes i de pobles que tornen a viure. I ho fan en una llengua viva i polida, irreductiblement convençuda que si no pot sobreviure en el ressò dels rostolls i dels roquissars on es va criar, ho farà en la memòria i en el cor dels qui la feien servir i ara ens en deixen un petit testimoni en les pagines d’aquest llibre.

L’obra ha estat pulcrament i bellament editada, qualitat que ja esdevé un segell distintiu d’Edicions Sidillà. Les il·lustracions de Llenas Llensa, ajustades, evocadores i plenes de detalls, formen un tot harmònic amb els textos i amb el conjunt de la publicació.

Per tot plegat, és una obra fàcil i agradable de llegir, i molt recomanable. Tant per a les persones a qui els agrada viatjar i conèixer indrets amagats de la nostra terra, com per a aquelles altres que ja en tenen prou gaudint de la lectura i del plaer de viatjar, sense moure’s de casa. El llibre és també especialment indicat per a cursos en què l’aprenentatge de la llengua i el coneixement de Catalunya hi tenen un pes important.

Marcel Fité

 

 

 

 

 

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.