Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Novel·la barcelonina, Novetat

La Biblioteca el Carmel-Juan Marsé recomana… Vine com estàs

31 octubre 2014 Sense Comentaris

 

Vine com estàs 003Vine com estàs/ Mercè Ibarz.- Barcelona: Proa, 2013

Vine com estàs/ Mercè Ibarz eBiblio
Mercè Ibarz (Saidí, Baix Cinca, 1954)  Escriptora i periodista que resideix a Barcelona.Entre les obres de narrativa cal destacar: No parlis de mi quan me’n vagi. Barcelona: Empúries,2010, La palmera del blat. Barcelona: la butxaca,2010, A la ciutat en obres. Barcelona: Quaderns Crema,20202,Febre de carrer. Barcelona: Quaderns Crema, 2005, La terra retirada. Barcelona: La butxaca,2009 ;ha publicat  llibres sobre la Mercè Rodoreda :  biografia de Mercè Rodoreda. Barcelona: Edicions Omega, 2004, , Mercè Rodoreda:un retrat Barcelona: Edicions 62, 1997;Mercè Rodoreda. Exili i desig (2004 , també ha publicat obres d’assaig sobre cinema com Un experiment seriós: instantànies catalanes de “Tierra sin pan “ de Luis Buñuel (1993). Barcelona: Generalitat de Catalunya-Departament de Cultura,2000.
Vine com estàs és una novel•la que conté dues narracions: la primera, “La guerra vista des del mas”, situa l’historia en un poble del Baix Cinca i ens relata l’empremta que deixa a tota una generació els tràgics fets històrics que han de viure, la guerra que van patir, la por i la gana de la post-guerra. Aquesta narració comença abans de la guerra civil del 36 fins la tornada a un poble de la comarca del Baix Cinca dels que l’han perduda. La Mercè Ibarz per crear aquesta primera narració s’inspira amb les paraules i la memòria dels seus parents
L’altra titulada “Repertori de passions “ està ambientada a Barcelona actual i és un conjunt de 10 fragments encapçalats per els versos de la cançó ‘Come as you are’ de Nirvana:
Com estàs/Com estaves/Com vull que estiguis/Com a amistat/Com a vella enemiga/Al teu ritme/Afanya’t/Tu tries/Descansa/Memòria, ah.
La narradora a través d’aquesta suite escriu a la Sofi, la seva amiga i va relatant amb diferents ritmes circumstancies de la vida:  les decepcions, ens diu ,que són el camí de la llibertat , records de viatges compartits, el pes de la Història i de les històries, els amics que no ens mereixen, els anys que ens calen per néixer, la mare i el que ens ensenya ,el descans del pare i finalment la recuperació de la confiança
Aquestes dues parts de fet estan entrelligades fent del conjunt una sola narració

 

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.