Inici » Ateneu Barcelonès, Autor del mes, Destacat, General, Novetat

Autor del mes: Gaziel (II)

25 octubre 2014 Sense Comentaris

Gaziel a La Vanguardia  va aportar profunditat de visió i reflexió d’altura, amb alt coneixement històric de l’esperit dels pobles. Liberal i independent de tot partit polític, considerat l’escriptor de dreta més lúcid de Catalunya, va combatre des d’aquell mitjà, l’extremisme d’esquerra i de dreta. Sota la seva direcció el diari va passar d’un tiratge mitjà de seixanta mil exemplars a més de dos-cents mil.

El catalanisme de Gaziel partia d’un sentiment intens, però crític: va estar totalment en contra dels fets del 6 d’octubre de 1934. No obstant va lluir el seu catalanisme sense complexos durant el franquisme, quan va començar des de zero el seu projecte intel·lectual i va escriure en català, amb paraules seves, amb més delit que mai i sense destorbs. La seva obra pòstuma Quina mena de gent som (1938-1956) aplega quatre assaigs amb l’objectiu de comprendre Catalunya i els catalans. Retrata el país, analitzant la seva història i buscant els motius de la seva conflictiva relació amb Espanya. Defugint del victimisme dels historiadors romàntics, repassa els principals episodis de la història de Catalunya.

Meditacions en el desert (1946-1953), també publicat després de la seva mort, és producte d’una mirada més àmplia, però també més amarga i pessimista. Recull les reflexions sobre la seva pròpia trajectòria vital, el món i el temps que li ha tocat viure. S’indigna amb el progressiu arrelament de l’Espanya rància i amb els intel·lectuals que van fer el joc al règim franquista, pervertint la cultura castellana que ell tant s’estimava.

Gaziel és, també, autor de traduccions, en gran part inèdites, del poeta francès Paul Valéry (El cementiri maríEsboç d’un serpent).

Altres obres de l’autor:

 

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.