Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Novel·la barcelonina, Novetat

La Biblioteca El Carmel-Juan Marsé recomana…El gust de la pols

20 octubre 2014 Sense Comentaris

EL%20GUST%20DE%20LA%20POLS%20002Maria Aurèlia Capmany i Farnés ( Barcelona 1918-1991) Dona compromesa amb el feminisme i els moviments antifranquistes, va fundar l’Escola d’art dramàtic Adrià Gual, va ser regidora de cultura de l’ajuntament de Barcelona (1983/1987), polifacètica va conrear quasi tots el generes literaris, teatre, assaig, novel•la, traduccions et. En narrativa cal destacar Betúlia, El gust de la pols i sobretot per Un lloc entre els morts, premi Sant Jordi del 1968.
El gust de la pols és una novel•la ambientada a Barcelona relata la vida de quatre generacions de la família Gelabert.
Martí Gelabert té vint-i quatre anys és advocat més per la força del passat que no pel desig del futur.

Martí ha de defensar un home, Jaume Cartanyà acusat de matar la seva dona en un atac de gelosia, el Martí creu que és innocent, comença a investigar i acaba enamorat de la filla del que ell creu que és l’assassí.
Mentre prepara la defensa d’en Cartanyà va rememorant la història de la seva família I anem coneixent les seves misèries així com la del advocat Torres ,per qui treballa en Martí. Té desacords existencialistes amb el seu amic l’Osvald que té un esperit més lliure que ell, potser per que no li pesa tan la llosa de la família i té la butxaca més plena

La arribada dels Gelabert a Barcelona comença amb en Jaume Gelabert que entra un 18 de juny del 1814 per la porta de Sant Antoni, deixa al darrera una guerra , la del francès, passa de llarg per masies abandonades, fins que es troba la ciutat intacta. Ningú sap ben bé perquè deixa patrimoni a Sau, potser mals entesos amb la mare després de la mort de l’avia.

En Jaume veu canviar la ciutat de Barcelona amb el enderrocament de la Ciutadella per ordre del general Cisneros i en Martí, el seu net, la veu créixer

En Jaume Gelabert quan arriba a Barcelona comença a treballar pels Selva, blanquers del carrer Gignás,.Ofici i negoci acaben sent seus, es casa, té un fill en Tomàs Gelabert, l’avi d’en Marti Gelabert.

Quan a Barcelona entra la pesta, en Jaume envia a Sau el seu fill i ell es queda al barri de la Ribera treballant per aprofitar aquest moment que la gent abandona la ciutat i els que hi queden multipliquen per deu el valor dels seus guanys, continua treballant quan la crema dels convents i quan cremen les fàbriques en sap treure avantatges.

Puja al poder Mendizàbal anunciant que salvarà de la bancarrota el país, l’únic que interessa al Jaume és el decret de Desamortització, els bens de la Iglesia queden a mans de l’estat. En Jaume adquireix propietats a la part alta de Sant Martí, mentre el seu fill en Tomàs treballa obedient al costat del seu pare i així seguirà inclús quan un mestre diu al seu pare que en Tomàs serviria per estudiar i podria enviar-lo al seminari. Acaba aprenent lleis ja que el seu pare té idees progressistes i és un menjacapellans.

 

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.