Inici » Ateneu Barcelonès, Destacat, General, Lectors, Novetat

El lector opina

6 setembre 2014 Sense Comentaris

El Mestre Eduard Toldrà i Soler (Vilanova i la Geltrú 1895 – Barcelona 1962) va ser un director, violinista, compositor i professor d’una influència destacada en el món musical català en el decurs del s. XX. Va ser fundador del quartet Renaixement i director de l’Orquestra Municipal de Barcelona des la seva fundació l’any 1944 fins la seva mort. De la seva ingent producció musical cal assenyalar el quartet Vistes al Mar.

Eduard Toldrà comença a escriure aquestes Impressions el dia 04 de juliol de 1909, just quan té catorze anys i les acaba, tot i que d’una manera incerta ja que ens diu que no sap si les prosseguirà, el 31 de desembre de 1911, quan ja té setze anys.

L’edat de l’autor i el títol d’aquest llibre poden fer pensar al futur lector que ens trobem davant d’un jovenet esvalotat i amb una vida una mica desornada. Res més lluny, el que Eduard Toldrà entén per “frívoles” és: “….després acabaré de passar la tarda arreglant segells (…). Això sí és ben bé una vida frívola….”.

Aquest dietari no té una continuïtat diària però sí força sovintejada que no solament ens permet seguir el dia a dia personal del músic, sinó també, sense que en sigui la seva voluntat, la vida diària de Barcelona en el decurs de dos anys. La precisió en les anotacions esdevenen un document de primera mà d’allò que passava a la ciutat. En tot allò que consigna podem constatar com és la vida d’un músic a la Barcelona d’aquells anys, que en una jornada podia fer fins a vuit sessions en un teatre, o bé un dia fer un ball de festa major i l’endemà fer una suplència en un trio de música clàssica.

Però Eduard Toldrà també deixa constància de la Barcelona de les exposicions d’art, dels teatres de la ciutat, sobretot del Teatre Romea, del títol d’obres de teatre, d’actors i actrius, d’autors teatrals i evidentment de músics autòctons i foranis que visiten la ciutat, cf la pianista Wanda Landowska, així com de successos de caire social com per exemple que el 04 de gener de 1910 s’inicia la setmana de l’aviació Blériot; que el 20 de juliol de 1910 hi ha eleccions de diputats a les Corts; o com va viure la família Toldrà la Setmana Tràgica, 02 d’agost de 1910; i fins i tot si el dia és núvol, plou, fa sol, calor o fred a Barcelona, ja que aquestes dades també queden reflectides.

En definitiva, estem davant d’un llibre que hauria d’esdevenir un document de consulta per a totes aquelles persones interessades en la ciutat de Barcelona, doncs la mirada del Mestre Toldrà no és la del historiador, ni la del comentarista o investigador, si no que és la mirada de qui viu la ciutat a peu de carrer i mai millor dit, doncs en aquesta mena de memòries en cap moment l’autor pren el tramvia i fins i tot ens comenta el pas d’un automòbil per la Pl. Catalunya.

Sílvia Fortuny

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.