Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Novel·la barcelonina

La Biblioteca El Carmel – Juan Marsé recomana: El idioma imposible de Francisco Casavella

4 setembre 2014 Sense Comentaris

El idioma imposible / Francisco Casavella.- Barcelona: Random House Mondadori, 2003 .

El día del Watusi / Francisco Casavella.- Barcelona: Destino, 2009.

Arribem al final de la trilogia, després de Los juegos feroces i Viento y joyas arribem a la conclusió. En aquest cas però el protagonista està en una mena de fugida cap endavant, per un tema que no podem mencionar per no caure en l’espòiler de la segona part ha de desaparèixer. Per sort a la Barcelona pre-olímipica encara existeix el barri xino, un lloc on amb alguns diners i contactes tot és possible, fins i tot deixar de viure, o viure al màxim amb ajudes químiques, o les dues coses alhora. Això és el que li passa al protagonista però és un fidel reflex de la societat, després de l’ebullició de la transició, del viatge a la llibertat, ara que ja hi erem no estava gaire clar que era el que tocava, o si la llibertat ja era això, no estava clar i la gent s’ho mirava entre la desconfiança i la decepció. Amb aquest llibre Francisco Casavella posa fi a la seva obra més ambiciosa, a un retrat de Barcelona de just abans de la transició fins a les olimpiades, una de les époques que van concentrar més canvis en menys temps, tot narrat en el seu estil hipnòtic marca de la casa.

A veces llueve, y a veces el viento arrastra papeles en calles protegidas, se apagan luces y tiemblan sombras. La radio ronronea inagotable noticias, melodías solicitadas y bobos anuncios de Lavaman en el húmedo patio de la pensión. La línea. “No la cruces nunca”, me decía Ballesta. “En el otro lado de la línea te equivocas, elijas el sentido que elijas”, insistía Ballesta”. “La tarea no consiste ya en no equivocarse, sino en ocultarte”, aconsejaba Ballesta. La línea. Es abril de 1977 y me hallo al otro lado de la línea, el incierto lugas donde me ha empujado la sombría tutela de los justos, Ballesta: ahora todo está al revés y debo disponer un espejo frente al espejo para huir en la dirección adecuada. Ocultarme. Sustituirme.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.