Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Novel·la barcelonina, Novetat

La biblioteca El Carmel-Juan Marsé recomana… Luciérnagas

25 juliol 2014 Sense Comentaris

Luciérnagas/Ana María Matute. Barcelona: Destino,1993

Luciérnagas/Ana María Matute eBiblio

Ana María Matute va néixer a Barcelona l’any 1925 i va morir el 25 de juny de 2014. Era la segona de 5 fills d’una família pertanyent a la burgesia catalana, conservadora i religiosa. Durant la seva infantesa va viure un temps considerable a Madrid. Als 4 anys va caure greument malalta, motiu per qual la seva família al dugué a viure amb els seus avis a la localitat riojana de Mansilla de la Sierra. La estada la va influenciar profundament com es pot apreciar a la seva antologia Historias de la Artamilla.

Matute era escriptora, membre de la Real Academia Española i professora convidada a diverses universitats dels Estats Units.

Com a novel·lista, està considerada per molts com la millor novel·lista de postguerra. Ha guanyat multitud de premis, entre els quals cal destacar : el Premi Planeta el 1954 per Pequeño teatro, el Premi Nadal el 1959 per Primera Memòria, el Premi Nacional de les Lletres Espanyoles el 2007, la Creu de Sant Jordi el 2009 i el Premi Cervantes el 2010.

Luciérnagas va ser publicada el 1993, després d’ una revisió de la versió anterior de la novel·la de 1955, que tenia el títol En esta tierra. L’obra havia estat prohibida per la censura que considerava que era destructora dels valors humans i religiosos essencials.
La protagonista principal d’aquesta història és Sol Roda, una noia d’una família benestant que després d’acabar els seus estudis a Saint Paul arriba a Barcelona, on pateix la Guerra Civil. El seu pare és assassinat, no s’entén amb la seva mare i Eduardo, el seu germà, marxa de casa i s’ajunta amb un parell de petits lladres, Daniel i Chano.

Els escenaris on transcorre la novel•la es centren en Ciutat Vella, l’Eixample i Sarrià.

En definitiva, es tracta d’ una novel·la que reflexa com la guerra arruïna la vida d’un grup de joves que viu a Barcelona i està escrita en una prosa poètica.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.