Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Novel·la barcelonina, Novetat

La Biblioteca El Carmel- Juan Marsé recomana…..La Papallona

1 setembre 2014 Sense Comentaris

 

La papallona / Narcís Oller i Moragues. Barcelona: Edicions 62, 2014

La papallona / Narcís Oller i Moragues eBiblio

Narcís Oller i Moragues ( Valls 1842-Barcelona 1930) Es va quedar orfe de pare als dos anys i va ser educat pel seu oncle, J. De Moragues, també va tenir molta relació amb el seu cosí Josep Yxart, critic literari que es bellugava pels cercles literaris de la Renaixença. Narcís Oller va estudiar
dret a Barcelona va treballar a la Diputació provincial com a oficial de secretaria i desprès va ser procurador dels tribunals gairebé fins a la seva mort.

Les seves primeres obres van ser en castellà El pintor Rubio, Un viaje de placer, va col·laborar en revistes castellanes sota pseudònims, però la influencia del seu cosí Yxart que el va introduí als cercles literaris de la Renaixença i l’impacte que va tenir  els Jocs Florals de 1877 el van fer decidir a escriure en català.
La papallona, la seva primera novel·la la podem considerar la primera novel·la catalana moderna, va tenir molt èxit de crítica i públic, va ser traduïda a diversos idiomes i l’edició amb francès la va prologar D’Emile Zola, teòric del moviment  del Naturalisme.

Entre les seves obres hi ha les novel·les:  Vilaniu, La febre d’or, L’escanyapobres, Pilar Prim, novel·les breus com La bogeria, La bufetada, Croquis natual. Va traduir diferents autors: com Alexandre  Dumas, Gustave Flaubert i també va escriure teatre

La Papallona, com a novel·la realista influenciada pel naturalisme i positivisme francès Oller fa parlar a les seves protagonistes amb un llenguatge planer, un català amb molts castellanismes, com parlaven les  barcelonines de la darreria del segle XIX.

La Madrona recull a la Toneta al quedar orfe de pares que van morir de desgràcia a la fàbrica dels Castellfort i la cria com a una filla.
En Lluís, La Papallona,estudiant de quart de dret ,se sent  a la Barcelona menestral d’oficis  i botiguers com peix a l’aigua sentint els sorolls discordants  que li recorda el seu Ripoll  natal. Viu a la casa de de la Pepa que té a dispesa estudiants.
La Toneta, ingènua i analfabeta, però bona cosidora va un cop per setmana a casa de la Pepa, on serà seduïda per la Papallona.
Aquesta novel·la és un fulletó que té un final moralista, però retrata la moral social i la relació entre rics i pobres de finals del segle XIX

La ciutat de Barcelona fa d’escenari  que ens explica els personatges, la Toneta té un balcó que dona al carrer Roig, la Pepa i la Madrona es troben i conversen a la Rambla davant de la Boqueria   on hi passen carruatges  plens  de joves alegres i els fabricants,com el Castellfort viuen al carrer de la Portaferrissa en una casa amb l’escala de marbre i porta de caoba.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.