Inici » Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda, Destacat, Etapes, General, Itineraris literaris, Novetat, Poesia

Itinerari literari: Suite Barcelona, de Jordi Carrió

31 juliol 2014 Sense Comentaris

Suite Barcelona

És sota la constel·lació de Barcelona, on visc i on sempre torno, que estimo el món, la terra i el mar i els seus fruits i les dones i els homes i les seves obres i les seves lleis, i estimo els llibres. El meu mar és el mar de fora muralla de la meva ciutat, és la barca del pescador plena de peix ben viu, és el camí dels dofins que em du a Palma i és el port on s’aturen els vaixells de les companyies d’Índies carregats d’espècies. La meva terra són els horts i els camps de fora muralla de la meva ciutat, on no hi ha descans fins que l’any vessa de fruites i de criatures saboroses, de feixos d’espigues, i omple els solcs de collites i rebenta els graners. L’amor i el treball són la meva fortuna. El meu esbarjo, el verger. […]

Juny, dijous vint-i-sis de mil set-cents i deu.

 

Amb Suite Barcelona comencem un nou recorregut pels llibres i carrers de Barcelona. Es tracta d’un itinerari que només podrem recórrer passejant la imaginació, perquè molts dels espais que evoca només existeixen en la memòria i els llibres.

Qui no hagi llegit encara Suite Barcelona es pot sorprendre davant un llibre que no està escrit en vers, té forma de dietari, i es publica en una col·lecció de poesia (la Joan Duch, de l’editorial Fonoll). Que es tracta de prosa poètica ho podreu comprovar en fragments com el que encapçala aquesta entrada del blog, però abans us hem d’avisar d’algunes particularitats necessàries per entendre el context d’aquests fragments.

Es tracta d’un dietari, però un de fictici: la veu que llegim no és la de l’autor Jordi Carrió, sinó la d’un barceloní nascut a mitjan segle XVII, testimoni de la vida a Barcelona entre 1700 i 1715. L’autor ho fa així per “compartir l’apropiació del passat des de la perspectiva del present, propiciar la comprensió del present a través de l’evocació del passat i fer-ho, tot això, des de la perspectiva particular del sentiment poètic[Suite Barcelona, p. 20].

Al llibre no hi trobareu, doncs, un testimoni sobre els fets més destacats de la guerra i el setge a la ciutat, sinó la manera com tot plegat afecta al món quotidià i emocional d’aquest personatge lletraferit que adreça les seves impressions a Elena, una cantant napolitana de qui n’està enamorat.

Els espais que apareixen al llibre són molt nombrosos: barris de la ciutat, el Born, la muralla, el portal Nou, Santa Maria del Mar, el monestir de Pedralbes, el pla de Palau… Nosaltres n’hem fet una selecció, esperant que us animeu a llegir el llibre i conèixer la resta de primera mà.

A la meva ciutat res no és segur. Massa sovint vivim sota les bombes, però avui, estimada, és teva la nit i teva la festa i aquest tresor del silenci d’ara. A la meva ciutat vivim d’esperances. L’amor és llum que creix.

[“Nit de festa”, p. 29.]

Aquest itinerari consta de sis etapes que s’aniran publicant al blog setmanalment. En acabar, podreu descarregar-vos l’itinerari complet.

Per saber-ne més:

Recull de ressenyes a la web de l’autor:

http://www.jordi-carrio.cat/ca/publicacions/suite-barcelona-1710-1715-24.htm

[consulta: 10 de gener de 2014].

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.