Inici » Ateneu Barcelonès, Destacat, General, Monogràfics, Novetat

Els catalans i la Gran Guerra

7 juny 2014 Sense Comentaris

Dins el monogràfic “La Primera Guerra Mundial: el conflicte que va canviar el món”, la revista Sàpiens del mes de juny ens ofereix uns conjunt d’articles molt interessants escrits per historiadors i professionals del tema. Coordinat per Joan Villaroya, catedràtic d’Història Contemporània a la UB, especialista i reconegut expert en els grans conflictes bèlics del segle XX.

Del conjunt del monogràfic destaca l’excel·lent article “Catalunya i la guerra” de Joan Esculies que, entre d’altres, ens explica les raons per la que 12.000 catalans s’enrolaren a la Guerra, aliadòfils i germanòfils, així com el pare dels voluntaris, els dies de fred al front i el ball de xifres que suposà el combat.

La mateixa publicació ens ofereix amb aquest número de juny un valuós facsímil del número 4 de la revista La trinxera catalana, que era la revista escrita i distribuïda pels voluntaris catalans que es trovaben lluitant al bàndol francès i conservada al fons Joan Solé i Pla de l‘Arxiu Nacional de Catalunya.

Una altra publicació de l’època i molt popular fou Ibèria, un setmanari editat a Barcelona entre 1915 i 1919 sobre la Primera Guerra Mundial i obertament a favor dels Aliats, de tendència catalanista, liberal i republicana. Els textos publicats estaven escrits en castellà i també alguns en català, portuguès i francès. Existeix una edició digital completa en accés obert. Si voleu mirar cliqueu aquí

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.