Inici » Ateneu Barcelonès, Destacat, General, Novel·la barcelonina, Novetat

La Biblioteca de l’Ateneu recomana….

24 maig 2014 Sense Comentaris

Les Veus del Pamano

de Jaume Cabré

Barcelona : Proa, 2004. Demaneu la reserva d’aquest document.

Les veus del Pamano és una novel·la de Jaume Cabré publicada originalment en català el 2004 per Edicions Proa. Ha estat traduïda a dotze llengües i ha obtingut un notable èxit internacional, especialment després de la Fira del Llibre de Frankfurt de 2007.  A més a més, va ser Premi de la Crítica, 2005 i el Premi El setè cel, 2007.

La història d’aquesta novel·la arrenca als anys quaranta a Torena, un poble de ficció situat a la vall d’Àssua, al Pallars Sobirà, i arriba fins als nostres dies, amb un fris de personatges com el mestre Oriol Fontelles, la fotògrafa Tina Bros, la senyora Elisenda Vilabrú o el falangista Targa, alcalde de Torena. La memòria històrica, la impossibilitat del perdó o la por a l’oblit són alguns dels temes que apareixen en el text.

El fils argumentals són tres i estan ubicats cronològicament en tres etapes diferents, que comparteixen de forma transversal els personatges, s’entrellacen per construir la història. Són:

En els primers anys del franquisme, la vida del mestre Fontelles al poble de Torena.

En la transició, el canvi de règim i la reescriptura de la biografia del mestre per influència de la senyora Elisenda Vilabrú de casa Gravat.

En l’època contemporània, la reconstrucció de la vida del mestre i la investigació de la fotògrafa Tina Bros.

Adaptacions audiovisuals: TV3 va estrenar una mini sèrie de 2 capítols basada en la novel·la i dirigida per Lluís Maria Güell. Ha rebut el premi al millor film i al millor guió al festival internacional de cinema de televisió de Xangai de 2010 i va ser finalista als Banff World Television Awards.

El llibreter opina: “Aquesta novel·la ambientada al Pirineu català, ens torna a ficar de ple en la temàtica de la postguerra de la Guerra Civil Espanyola (1936 -1939) que ha durat fins als nostres dies. Cal tenir molta cura a l’hora de formar el fil narratiu ja que, l’inigualable estil de l’autor, ens fa tornar una i altra vegada des del principi de la història al final i, viceversa. Però si això ens resulta complicat, la trama ho posa més difícil encara, en incorporar personatges diferents d’èpoques allunyades en l’espai. Personalment, crec que és una extraordinària novel·la, on, si aconsegueixes no perdre’t, pots arribar a sentir les misèries, les rancúnies, les ambicions i vivències dels personatges, en un moment despietat de la nostra història més recent”. (Ana Gómez, llibretera de Libreria Dulcinea, Albacete)

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.