Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Novel·la barcelonina, Novetat

La Biblioteca el Carmel – Juan Marsé recomana: Los juegos feroces

26 maig 2014 Un Comentari

Los juegos feroces / Francisco Casavella.- Barcelona: Random House Mondadori.

El día del Watusi / Francisco Casavella.- Barcelona: Destino, 2009.

Tot i que el llibre es pot llegir independentment convé recordar que és el primer d’una trilogia, concretament amb Los juegos feroces Francisco Casavella va iniciar El día del Watusi. Tot comença el día del Watusi, el 15 d’agost de 1971, la filla d’un dels mafactors de les barraques que s’enfilen Montjuïc amunt ha estat violada i assassinada, diuen que ha estat el Watusi. L’adolescent Fernando acompanyarà el gitano Pepito el Yeyé per avisar el Watusi en un recorregut per una Barcelona gens de postal però completament real. La Barcelona dels “chiringuitos” a la platja, de les piscines (amb els seus “chulos piscinas” corresponents) i les cases de cites de luxe Tibidabo amunt on mans cobdicioses compten bitllets de mil (recordeu som al 1971) davant els àvids ulls d’un nen. Fernando marca aquest dia com el seu pas a l’edat adulta fascinat pel que veu i per les històries i raonaments de Pepito, tot plegat fluint amb la prosa hipnòtica de Casavella (de nom real Francisco García Hortelano). Eren uns anys de final, s’acostava el final del règim amb un dictador cada cop més a l’altre barri que en aquest, i hi havia incertesa i por pel que podria passar després, prudència sobretot, però una gran il·lusió col·lectiva també s’estenia entre la gent, la sensació que el día que tot seria possible era cada cop més aprop.

“El 15 de agosto de 1971 es el día más importante de mi vida. El día del Watusi. El arco que se tiende sobre la madrugada en que Pepito y yo, resguardados de la lluvia por un plástico azul, pescamos sobre un dique derrumbado, y acaba sin gloria el amanecer también lluvioso del día siguiente. Los sucesos nos han devuelto al mismo lugar. Allá abajo, sólo un vaivén entre dos aguas, se mece un cuerpo con cadencia eterna.”

 

One Comment »

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.