Inici » Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda, Destacat, Novetat, Novetats bibliogràfiques, Poesia

Recordem… Seamus Heaney

15 abril 2014 Sense Comentaris

Seamus Heaney

El passat 13 d’abril es van complir 75 anys del naixement de Seamus Heaney (Castledawson-Irlanda del Nord, 13 d’abril de 1939 – Dublín, 30 d’agost de 2013), reconegut internacionalment com un dels poetes més importants del segle XX.  Part de la seva popularitat té com a causa la temàtica recurrent de la seva obra: Irlanda del Nord, les seves granges i ciutats assetjades pels conflictes civils, la cultura i la llengua envaïdes pel domini dels anglesos.

Durant els seus estudis de llengua i literatura anglesa a la Queen’s University, Heaney va ser especialment inspirat per artistes que escrivien poesia sobre temes locals. Les seves primeres col·leccions de poemes Death of a Naturalist (1966) i Door into the Dark (1969) descriuen amb una estranya exactitud la duresa de la vida rural. Més endavant, a Wintering Out (1973) i North (1975), Heaney parla de les lluites polítiques sovint violentes que van assolar el país durant la juventut del poeta. Selected Poems and Preoccupations: Selected Prose va veure la llum el 1980, i un any més tard Heaney va començar a treballar com a professor visitant a la Universitat de Harvard. El 1982 va rebre un doctorat honoris causa de la Queen’s University de Belfast. Amb Electric Light (2001), Heaney va ampliar la seva gamma d’al·lusió i referència a Homer i Virgili, sense deixar de fer un ús significatiu de la memòria, l’elegia i la tradició pastoral. Amb Circle (2006) va guanyar el premi T.S Eliot, el premi de poesia de més prestigi al Regne Unit. A la seva bibliografia s’hi inclouen també nombrosos assajos, traduccions i obres de teatre.

El 1995 va ser guardonat amb el Premi Nobel de Literatura. Preguntat sobre el valor de la poesia en temps de crisi, Heaney va respondre que és precisament en aquests moments que la gent s’adona que per viure necessita més que l’economia: “Si la poesia i les arts serveixen d’alguna cosa”, va dir, “es per enfortir la vida interior de la gent, la seva interioritat”.

Alguns dels seus llibres a Biblioteques de Barcelona:

Al buen entendedor : ensayos escogidos. México: FCE, 2006

Distrito y circular. Madrid: Visor, 2006.

La llanterna de l’arç. Barcelona: Edicions 62, 1995.

Llum elèctrica. Barcelona: Edicions 62, 2004

Muerte de un naturalista. Madrid: Hiperión, 1996.

Norte. Madrid: Hiperión, 1995.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.