Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Novel·la barcelonina, Novetat

La Biblioteca El Carmel – Juan Marsé recomana: Subnormal / Sergi Puertas

19 maig 2014 Sense Comentaris

Subnormal / Sergi Puertas.- Barcelona: El Cobre, 2005.

“Éste es el bar Andalucía 2.
Ésta es una moneda de un euro.
Esto es un donut relleno de crema.
Bienvenidos a la microeconomía del parásito adolescente.”

Aquest fragment del llibre Subnormal, de Sergi Puertas, ens deixa clar quin és l’estil, breu i concís, directe. El protagonista li dóna voltes a tot, perquè les coses semblen horribles, però amb les suficients voltes poden semblar encara pitjor. La novel·la va sorgir quan un conegut de l’autor va falsificar el currículum per treballar en assistència i li va explicar la realitat dels sord-cecs. Sí, sord-cecs. El germà del protagonista forma part d’aquest col·lectiu, i el protagonista és un adolescent com tots, que comença a obrir-se al món, i s’estimba una vegada i una altra, amb un cert fatalisme, no espera altre cosa, ni triomfs ni riqueses, només poder tenir el seu trosset de vida on manar ell i on prendre ell les decisions, bones o dolentes. Temes com l’amor, el futur, els estudis, la parella, tot va com és normal en aquesta edat, malament, i el protagonista es desespera creient que potser per pura estadística alguna cosa li ha de sortir bé, i l’únic que li surt bé és que sembla tenir millor sort que son germà, un trist consol. És aquesta comparació el que li dóna encara més patetisme al tema, els monòlegs que manté el protagonista amb el seu germà que amb el seu quietisme i indefensió ha esdevingut el centre de la família, com si la família es preocupés pel germà sord-cec i es preocupes contra l’altre.
Sergi Puertas (Barcelona, 1971) ens presenta aquí la seva segona novel·la, després de la més experimental Porque sí, és també autor de Mindundi i Cómo destruir ángeles, en totes aquestes novel·les el seu humor negre i el seu estil incisiu són marca de la casa i fan que la lectura dels seus llibres, en certa manera, “faci mal”.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.