Inici » Ateneu Barcelonès, Destacat, General, Monogràfics, Novetat

Cicle novel·les i novel·listes de la Primera Guerra Mundial: Viatge al fons de la nit

8 març 2014 Sense Comentaris

Viatge al fons de la nit

de Louis-Ferdinand Céline

[Barcelona] : Edhasa, 2007. Demaneu la reserva d’aquest document

Viatge al fons de la nit (Voyage au bout de la nuit) és la primera i més famosa novel·la de l’escriptor francès Louis – Ferdinand Céline, escrita el 1932.

És una narració de trets autobiogràfics. El seu protagonista, Ferdinand Bardamu, enrolat en un moment d’estupidesa en l’exèrcit francès i fastiguejat en les trinxeres de la Primera GuerraMundial, decideix desertar fent-se passar per boig, no sense presentar tota mena de personatges pintorescos, i l’absurd i la brutalitat de la guerra. Després d’aquesta i un festeig amb una nord-americana,  Lola, va a parar a un vaixell -en el que els altres passatgers el volen linxar -, rumb a una colònia francesa a l’Àfrica. La seva descripció del sistema colonial francès és hilarant i summament crítica: diu, més o menys, que les colònies franceses són el paradís dels pederastes i que tot es fonamenta en l’explotació del negre. Unes febres acaben amb aquesta aventura i arriba en un estat proper a l’esclavitud als Estats Units. Escapa a Nova York , on viu per un temps i es retroba amb Lola, a qui extorsiona. Torna a viatjar, aquesta vegada a Detroit, on fa amistat amb una prostituta nord-americana , però torna a París i exerceix la medicina malgrat el fàstic que li dóna la seva clientela .

L’aparició de Viatge al fons de la nit va ser una innovació literària sense igual. La seva prosa, com la seva forma d’abordar els temes, i els temes en si mateixos, és extremadament violenta, amarga i trencadissa. El seu ritme és salvatge, accelerat- i en ell reposa gran part del mèrit literari de l’autor- . El seu llenguatge és viu, a vegades groller, però lliure de tot tipus de formalitats, per escriure de la manera més expressiu possible.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.