Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Còmic, Destacat, Novel·la barcelonina, Novetat

La Biblioteca El Carmel-Juan Marsé recomana: Barcelona1931

11 abril 2014 Sense Comentaris

Barcelona 1931: l’educació sentimental / Lluís Juste de Nin.- Alacant: Edicions de Ponent, 2009.

Lluís Juste de Nin (Barcelona 1945) agafa com a base del seu argument l’obra de Flaubert L’educació sentimental per bastir-ne aquesta particular versió-adaptació. La fascinació del jove provincià per la dona casada de l’alta societat es manté, però enlloc del París de 1848 som a la Barcelona de 1931. Una ciutat que creixia, entre el lumpen portuari i les cases luxoses del passeig de Gràcia modernista, una Barcelona dels dos extrems, com el país, que encara la república i tot el que havia de venir després. A través dels ulls del protagonista Frederic Morell, que trampeja el temps entre uns estudis de dret que de seguida l’aborreixen i els intents infructuosos per esdevenir artista, veurem l’ambient, les tertúlies polítiques de café, les tensions, i finalment l’esclat de la guerra i la revolució. Amb anècdotes com aquest gest de treure’s la corbata abans de sortir al carrer. Les trinxeres també apareixen, però poc, la guerra es viu desde la rereguarda, amics que tornen ferits de la primera línia, o que no tornen, els exèrcits formats per milicians i milicianes, i com aquests es van desmantelar, l’allargada ombra d’Stalin, Hitler i Mussolini convertint aquesta guerra en una partida d’escacs previa a la seva gran guerra.
Amb el llapis de Juste de Nin veurem racons de Barcelona, les Rambles amb les seves terrasses i els bars on la marineria de mig món s’esbravava, racons del gòtic i de l’eixample encara ara perfectament reconeixibles. Companys passejant en cotxe en sortir de la presó, les trinxeres als carrers, banderes i braçalets i armes…
Una recreació d’una época i un lloc molt concrets, i un escenari que Lluís Juste de Nin ha fet servir altres vegades en que se sol servir de clàssics de la novel·la i els trasplanta a la ciutat de Barcelona. Una excusa com un altre per explicar una història i sobretot retratar un lloc i un moment, lloc i moment que no són casuals, van ser decisius i les conseqüències es van allargar pràcticament fins als nostres dies.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.