Inici » Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda, General, Novetat, Poesia

Recordem… Antonio Machado

25 febrer 2014 Sense Comentaris

El 22 de febrer s’acomplien 75 anys de la mort del poeta Antonio Machado a Colliure, a l’exili a França després de la derrota de la Segona República Espanyola.

Poeta, escriptor i intel·lectual, Machado és considerat una de les figures més importants de tots els temps del panorama literari universal en llengua castellana.

Vinculat als seus inicis al moviment literari del Modernisme i posteriorment a la Generació del 98, la seva emprempta i magisteri és referent en molts autors posteriors.

Estudià a la Institución Libre de Enseñanza, es doctorà en lletres a Madrid i assistí als cursosde filosofia de Bergson, a la Sorbona. Machado va traslladar se a Paris el 1899 on va treballar com a traductor. A la seva tornada fou catedràtic de francès als instituts de Sòria (1907) —on es casà amb Leonor Izquierdo, que morí al cap de poc temps—, Baeza (1912), Segòvia (1919) i Madrid (1931). Als inicis de la guerra civil restà a Madrid, tot participant en l’elaboració de publicacions republicanes. Fugint del setge, es refugià a València i a Barcelona, i al gener del 1939, s’exilià a Colliure on va morir alpoc temps de la seva arribada.

La seva obra poètica s’inicià el 1903 amb la publicació de Soledades, poemari ampliat el 1907 amb Soledades, Galerías y otros poemas on ja destaca el seu intimisme poètic i el to malenconiós de la seva obra. El 1912 es publicà Campos de Castilla, vinculat amb la temàtica del grup del 98. Sota els noms de Juan de Mairena i Abel Martín, Machado explorà també el seu jo filosòfic, convertint-se en un dels més originals prosistas del segle.

La senzillesa i sobrietat de la seva poesia i les sinceres reflexions que  l’humanitzen i apropen al poble, han fet d’ell un dels poetes emblemàtics defensor de l’abast popular de la poesia, perquè, segons les seves paraules, “la verdadera poesía la hace el pueblo”.

 

Si us interessa la figura d’Antonio Machado us recomanen un film documental molt especial: “Los mundos sutiles”. Inspirat en la vida i l’obra del poeta, recrea el seu món interior i els paisatges que van sustentar la seva pròpia vida, utilitzant elements de la seva poesia per abordar tots els temes de la seva obra. El director de cinema Eduardo Chapero-Jackson recrea l’univers de Machado connectant els versos del poeta amb la dansa, tot cercant el vincle entre el poeta i el nostre temps.

 

Per consultar el llibres d’Antonio Machado a les Biblioteques de Barcelona,  cliqueu aquí .

I si teniu curiositat per la biografia del poeta, us recomanem aquests llibres:

Febrés, Xavier. Els Últims dies de Machado : el poeta republicà encara viu exiliat a Cotlliure. Barcelona: La Mansarda, 2013

Alonso, Monique. Antonio Machado: poeta en el exilio. Barcelona: Anthropos, 1985.

Gibson, Ian. Ligero de equipaje: la vida de Antonio Machado. Madrid: Aguilar, 2006.

González, Ángel. Antonio Machado. Madrid: Alfaguara, 1999.

 

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.