Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Novel·la barcelonina, Novetat

La Biblioteca d’El Carmel recomana… L’Òpera quotidiana

17 març 2014 Sense Comentaris

L’Òpera quotidiana/Montserrat Roig (1982)

Montserrat Roig ( Barcelona 1945-1991)  Llicenciada en filosofia i lletres ,feminista i compromesa políticament amb l’esquerra  va escriure contes, novel•les, reportatges i articles als diaris, també va dirigí i presentar  diversos programes de televisió, guanyà el premi Víctor Català  el 1971, amb la novel•la Molta roba i poc sabó.

L’Òpera quotidiana es publica al 1982, ambientada a Barcelona d’abans de la guerra fins els 80, com en una òpera italiana les passions de quasi tots els personatges són desmesurades però  l’autora  ens explica les  seves històries  amb humor i ironia.

La novel•la comença amb l’obertura de la senyora Miralpeix on es deixa veure  com una dona de suposicions que no veu la realitat i que  es troba amb  la necessitat de llogar un habitació degut a les poques rentes que té per viure . El llogater el Sr. Horaci Duc és  un home que els records el corcorquen, educat, amb les paraules justes, amb un físic flac  que no anuncia el seu ofici, no entén els gats i té una passió per les papallones nocturnes.

En la primera i segona part d’aquesta òpera, amb els seus duets cavatines i recitatius, ens van narrant els mateixos personatges les seves històries, la Mari Cruz nascuda fora de Barcelona ,va a fer dissabtes a casa la senyora Miralpeix s’enamora del senyor Duc i també treballa per la senyora Altafulla jubilada, guillada i despòtica però que paga bé, i que un dia va decidir tancar la porta i inventar-se els dies que haurien de venir.

La Mari Cruz creu que aquests vells parlen massa de sentiments, però tots ells tenen una altra cosa en comú: la guerra i la post-guerra, així ens ho explica el senyor Horaci Duc: “Ells i la Història, que em van estrènyer enmig de la nit, a buscar una llum falsa…….Ells, que no m’han deixat ser home, sinó una deixalla,…..”

 

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.