Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Etapes, Gènere negre, Itineraris literaris, Novel·la barcelonina, Novetat

#BCNegra2014 Itinerari literari Negres tempestes: Etapa 6

21 febrer 2014 Sense Comentaris

Els voltants de la Plaça Bella Dorita i d’El Molino són l’escenari de la trobada entre la Norma Forrester i la Berta Macià, un testimoni clau per a la resolució del cas.

“El domicili de Berta Macià es trobava a tocar de la plaça de la Bella Dorita i del que quedava del cabaret El Molino, tancat des de feia anys. El cabaret i la plaça estaven en obres (del cabaret només n’havien conservat l’emblemàtica façana amb les aspes del molí), i el soroll de les màquines trepadores, que treballaven a un ritme frenètic perquè s’acostaven les eleccions i algú s’havia de posar una medalla amb una inauguració, ressonava pertot arreu i s’estenia pels carrers dels voltants.” -> pàgina 189

El Molino és un dels cafè-concerts més reconeguts d’Europa durant el segle XIX i bona part del segle XX. Les seves característiques aspes vermelles de molí que dominen la façana van ser el reclam més famós dels teatres de l’avinguda Paral·lel.

Va obrir les seves portes l’any 1898 amb el nom de la Pajarera Catalana. El 1910 va canviar el nom pel de Petit Moulin Rouge però amb l’arribada de la dictadura franquista el 1939, es va obligar a castellanitzar el nom i suprimir el mot “roig” per les connotacions polítiques que podia suggerir. Des de llavors se’n diu El Molino.

El 1997 va tancar sense saber si es podria tornar a obrir, però finalment un grup de disset empreses privades van invertir uns quinze milions d’euros per ampliar i renovar el local i organitzar-hi una nova programació. Finalment el 18 d’octubre de 2010 es va reinaugurar el nou El Molino.

Una de les artistes més conegudes que va actuar a El Molino fou María Yáñez García, coneguda amb el nom artístic de Bella Dorita. Afincada a Barcelona, però originària d’Almeria, va començar a treballar al món de l’espectacle als 17 anys i va ser la vedet indiscutible d’El Molino durant els anys 40 i 50. L’any 1991 va rebre la Medalla al Mèrit Artístic de la Ciutat de Barcelona. Va morir l’any 2001.

Font del text i de la imatge: Viquipèdia. La fotografia és de Rosa Puig.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.