Inici » Ateneu Barcelonès, Destacat, General, Monogràfics, Novetat

Cicle novel·les i novel·listes de la Primera Guerra Mundial: Las aventuras del buen soldado de Haroslav Hašek

8 febrer 2014 Sense Comentaris

Las aventuras del buen soldado

de Haroslav Hašek

Barcelona : Galaxia Gutenberg : Círculo de Lectores, cop. 2008. Demaneu la reserva d’aquest document

Las aventuras del buen soldado és una novel·la satírica i inacabada de l’escriptor txec Jaroslav Hašek.

Part de les vivències del personatge són fets reals succeïts a Hašek o dels que va tenir notícia, incloent en molts casos els noms veritables dels seus protagonistes, molt sovint per denunciar-ne els abusos. Estava previst que l’obra ocupés sis volums, però va arribar a completar només quatre (que les editorials solen oferir en un o dos toms) a causa de la seva sobtada mort el 1923 per tuberculosi. Està considerada la més important novel·la de la literatura escrita en txec.

La novel·la narra la història de les aventures d’un veterà soldat txec anomenat Josef Švejk durant la Primera Guerra Mundial. La història comença el 29 de juny de 1914, l’endemà de l’assassinat de l’arxiduc Francesc Ferran d’Àustria a Sarajevo, esdeveniment que va precipitar el començament de la guerra. Švejk és detingut a la taverna per un policia secret per pronosticar que hi hauria guerra. Després de ser interrogat a comissari, és examinat per un tribunal mèdic i acaba en un manicomi, on es troba completament feliç. Enviat ala Prefectura de Policia és posat en llibertat sense càrrecs. En tot moment presumeix d’haver estat declarat oficialment idiota quan era al servei militar i manifesta un patriòtic entusiasme per la guerra i la monarquia austro-hongaresa.

Posteriorment és reclutat a l’exèrcit austro-hongarès i en aquesta fase va vivint diverses aventures a mesura que s’acosta al front de batalla. La seva forma especial d’atendre les ordres dels seus superiors i la forma d’executar-les deixa dubtes en el lector sobre la seva possible estupidesa o saviesa. La seva capacitat dual davant el món inicia un estil que amb el temps s’ha vingut a denominar amb diverses paraules en txec com “švejkovat” (fer el Švejk o švejkar ), i švejkárna ( absurd militar ).

La història se centra en el transcurs del primer any de guerra. Aquest marc històric permet Švejk viure diverses aventures satíriques en diferents llocs. Totes elles formen part d’una llarga anàbasi fins a incorporar Švejk als fronts en batalla. S’interromp de forma inesperada abans que Švejk tingui oportunitat de participar en la guerra de trinxeres al front.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.