Inici » Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda, Destacat, Etapes, General, Itineraris literaris, Novetat, Poesia

La Barcelona de José Agustín Goytisolo

30 gener 2014 Sense Comentaris

J. A. Goytisolo

El  proper 19 de març es compliran quinze anys de la mort de José Agustín Goytisolo, i volem recordar-lo proposant-vos un recorregut que reflecteixi la relació del poeta amb Barcelona.

José Agustín Goytisolo va veure canviar molt la seva ciutat, al temps que canviava ell i la manera de relacionar-s’hi. En la seva obra hi trobareu la ciutat de la infància, marcada pel record de la mare, però també la ciutat de les transformacions urbanístiques i socials dels anys cinquanta i seixanta, una  ciutat que lluita i s’organitza contra la repressió.  Als seus poemes també hi respira una Barcelona íntima, de vegades compartida amb els amics i la família, però sovint enfrontada des de la solitud. Compromès amb la seva realitat social, José Agustín Goytisolo esperava el millor de la seva ciutat:

Yo beberé algún día
el rojo vino; el aire
de tu recuperada
libertad y saldré
por tus calles cantando
cantando hasta quedarme
sin voz –porque serás
de nuevo y para siempre–
albergue de extranjeros
hospital de los pobres
patria de los valientes
tu Laye mi ciudad.

(“En mi ciudad algún día”, Claridad, 1961-1998)

 

L’itinerari no està pensat per ser recorregut un sol dia, i l’ordre podria ser un altre. Hem seleccionat espais i moments que esperem ajudin a entendre millor el context de la vida i l’obra del poeta. Queden fora espais molt rellevants, com ara el mas de Torrentbó, el Madrid on va estudiar dret, i els viatges a París, Roma o Cuba.

Publicarem una etapa setmanalment fins el 18 de març. Esperem que ens acompanyeu fins al final i us animeu a llegir els seus poemes.

Aquí teniu l’enllaç al mapa amb els llocs que visitarem:


(Veure més gran)

 …

A continuació us expliquem quins són els llibres que ens han acompanyat per fer el recorregut. Si cliqueu damunt el títol podreu veure quines biblioteques de la ciutat tenen exemplars disponibles.

La font principal per conèixer la vida de José Agustín Goytisolo és Los Goytisolo, la biografia dels tres germans que va escriure Miguel Dalmau. Es tracta d’una obra molt documentada. Si us interessa un punt de vista més personal, us recomanem Coto vedado, el primer llibre de memòries d’un altre Goytisolo, el seu germà Juan.

Si esteu interessats en altres membres de l’Escola de Barcelona, llegiu el Retrato del artista en 1956, de Jaime Gil de Biedma, o les memòries del poeta i editor Carlos Barral, sobretot Años de penitencia i Los años sin excusa.

Per un acostament més acadèmic a l’obra del poeta, podeu consultar els llibres de Jordi Virallonga, José Agustín Goytisolo: vida y obra,  i de Carme Riera: Hay veneno y jazmín en tu tinta: aproximación a la poesía de J.A. Goytisolo. També hem consultat la introducció de Pere Pena i Jové a l’antologia Poeta en Barcelona.

Finalment, si el que us ve de gust és aprofundir en la història del grup, us recomanem La escuela de Barcelona, també de Carme Riera, i El jardín quebrado: la Escuela de Barcelona y la cultura del medio siglo, de Laureano Bonet.

La majoria de les imatges que acompanyaran al text provenen del Fons Personal José Agustín Goytisolo, cedit per la família a la Càtedra J. A. Goytisolo de la Universitat Autònoma de Barcelona. Bona part del fons està digitalitzada i la podeu consultar a Internet.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.