Inici » Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda, Destacat, General, Novetat, Poesia

Recordem W.B. Yeats

28 gener 2014 Sense Comentaris

Avui, 28 de gener, es compleixen 75 anys de la mort de William Butler Yeats (Dublin, 1965-Provença, 1939), segurament la figura més representativa del que es coneix com a renaixement literari irlandès.

Poeta, dramaturg i assagista, Yeats inicià la seva activitat literària a Londres, on la família s’havia traslladat quan ell comptava vuit anys. Als dinou anys publicà el seu primer llibre, el drama en vers Mosada. Poc després entrava en contacte amb l’estètica simbolista i amb l’ocultisme, fins al punt que fou deixeble de Madame Blavatski.

Atret pel nacionalisme irlandès, el 1899 fundà l’Abbey Theatre, pel qual va escriure diverses peces, la més popular de les quals és The Countess Cathleen (1899).

Les primeres obres poètiques de Yeats estan amarades d’un intens sentiment de nostàlgia per la pàtria i el gust pel rerefons cèltic.  Encara que ja havia escrit poesia abans, és a partir del 1913 que la seva activitat literària pren un tomb definitiu i comença a escriure les obres que el convertiran en un referent de la poesia en anglès del segle XX: a Poems Written in Discouragement (1913) la seguiran Responsabilities (1914), The Wild Swans at Coole (1917), i The Tower (1928), per a molts la seva obra més rellevant.

Posteriorment escriuria The Winding Stair (1933) i Last Poems and Plays (1940). Finalment, com a assagista, cal destacar-ne The Celtic Twilight (1893) i A Vision (1925). El 1923 li fou concedit el premi Nobel de literatura.

Aquests són alguns dels seus llibres que podeu trobar a les biblioteques:

Los cisnes salvajes de Coole. Madrid: DVD, 2003.

Encrucijadas. Madrid: Bartleby, 2012.

La escalera de caracol y otros poemas. Ourense: Linteo, 2010.

L’espasa i la torre, Barcelona: Ed. 62, 2005.

Poesía reunida. Valencia: Pre-textos, 2010.

i també l’adiollibre en anglès W. B. Yeats (Surrey: Naxos, 2007).

Si esteu interessats en la seva biografia, us recomanem Cuatro dublineses, on Richard Ellmann ens apropa a la vida d’Oscar Wilde, James Joyce, Samuel Beckett i W. B. Yeats.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.