Inici » Ateneu Barcelonès, Destacat, General, Lectors, Novetat

El lector opina

1 febrer 2014 Sense Comentaris

HIGIENE DEMOCRÀTICA

Ridao, Joan. Contra la corrupció. Angle Editorial. Barcelona, 2013. Demaneu la reserva d’aquest document

Fins i tot en els anys en què la seva dedicació a la política era més intensa i exercida des de la primera línia (va ser secretari general d’ERC, diputat al Parlament de Catalunya i al Congrés dels Diputats), va saber mantenir una imatge ponderada i dialogant. Ara, ocupat en la docència i l’escriptura, Joan Ridao (Rubí, 1967), doctor en Ciències Polítiques i llicenciat en Dret, posa la seva experiència i la seva formació al servei d’unes reflexions sobre un tema que genera preocupació, no només en el nostre país, sinó arreu del món: el fenomen de la corrupció.

Un fenomen, a més, que afavoreix la demagògia per part dels enemics de la democràcia, que pretenen atiar la imatge d’aquesta com un brou de cultiu de conductes immorals, amb la intenció capciosa d’eixamplar l’esquerda entre la ciutadania i els seus representants. La capacitat i la voluntat, doncs, de combatre la corrupció amb eficàcia constitueix un dels símptomes més clars de la fortalesa democràtica d’un país.

Hi ha poques coses que incomodin tant els corruptes com el fet de veure’s enfocats i il·luminats, i és que els tripijocs acostumen a créixer i a nodrir-se en un ambient d’obscuritat i de silencis, ja siguin per complicitat o per covardia. Però l’autor, en aquest llibre, va molt més enllà del marcatge –per dir-ho en termes esportius– per cabussar-se fins a les arrels d’aquesta lacra que perjudica greument la vida col·lectiva i que posa en entredit la bona salut democràtica d’una societat i la confiança que aquesta ha de poder tenir en les persones que gestionen la cosa pública.

Al llarg de deu capítols –una mena de decàleg, doncs– i un total de 168 pàgines, l’autor escomet un repàs del problema amb una mirada transversal que abasta des d’algunes esclaridores aproximacions històriques fins a l’anàlisi de casos molt coneguts de l’actualitat més recent, i apunta possibles solucions polítiques i legals per aprofundir en la transparència. Amb tot, Ridao no estalvia retrets als mitjans de comunicació per no difondre amb prou claredat ni extensió la reparació que mereixen aquelles persones que han estat desimputades, ni a la justícia per la seva extrema lentitud, ni al poder legislatiu per l’arbitrarietat d’aplicar indults que desvirtuen l’acció judicial i distorsionen la separació de poders.

Contra la corrupció, en definitiva, és un treball que es llegeix sense esforç, escrit en un registre divulgatiu, però rigorós en els plantejaments, i que suscita interès per la seva actualitat, per la qual cosa es pot considerar de gran utilitat per a politòlegs, juristes i periodistes dedicats a la informació política, però també per a qualsevol ciutadà que visqui amb atenció la realitat del seu entorn.

MIQUEL-LLUÍS MUNTANÉ

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.