Inici » Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda, Destacat, Novetat, Poesia

Machado a Barcelona

21 gener 2014 Sense Comentaris

El mes vinent es compliran 75 anys de la mort d’Antonio Machado a Colliure, el 22 de febrer de 1939. Volem aprofitar que s’acosta aquesta data per recordar la seva estada a la nostra ciutat, d’on va ser evacuat el 22 de gener, camí del seu breu exili.

Machado va arribar a Barcelona l’abril de 1938, provinent de Rocafort (València) i fugint de l’avenç de l’exèrcit colpista. L’acompanyaven la mare, doña Ana, el seu germà José i la muller d’aquest, Matea.

El primer lloc on van allotjar-se va ser l’Hotel Majestic, al passeig de Gràcia número 68. Actualment hi podeu veure una placa que recorda la seva estada. Allà hi coincidiria amb els poetes León Felipe i José Bergamín, així com amb l’hispanista Waldo Frank. L’ambient, però, devia ser massa atabalador perquè el poeta s’hi sentís a gust, així que aviat es traslladà a una casa incautada per la Generalitat: la Torre Castanyer, al Paseig de Sant Gervasi núm. 5-13.

La Torre Castanyer, als peus del Tibidabo, va oferir-li un ambient més acollidor i adient per escriure. Allà hi rebia visites, com les del filòleg Tomás Navarro Tomás o el filòsof Joaquim Xirau, i també escrivia, sobretot per la premsa. Entre aquestes col·laboracions, molt marcades per les urgències polítiques del moment, podeu llegir els articles d’opinió  que va publicar a La Vanguardia: el primer article va aparèixer el 16 de juliol de 1937, amb el títol “El poeta y el pueblo”; el darrer, a la secció “Desde el mirador de la guerra”, sortiria el 6 de gener de 1938 (els podeu consultar tots a l’hemeroteca digital del diari).

Trobareu més informació als llocs web següents:

Barcelona recorda els 75 anys de l’estada d’Antonio Machado a la ciutat (BTV)

Antonio Machado en Barcelona, d’Isabel Goig i Maruska

I si teniu curiositat per la biografia del poeta, us recomanem aquests llibres:

Alonso, Monique. Antonio Machado: poeta en el exilio. Barcelona: Anthropos, 1985.

Gibson, Ian. Ligero de equipaje: la vida de Antonio Machado. Madrid: Aguilar, 2006.

González, Ángel. Antonio Machado. Madrid: Alfaguara, 1999.

Machado, José. Últimas soledades del poeta Antonio Machado: recuerdos de su hermano José. Madrid: Ediciones de la Torre, 1999

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.