Inici » Ateneu Barcelonès, Destacat, General, Monogràfics, Novetat

Cicle novel·les i novel·listes de la Primera Guerra Mundial: Sin novedad en el frente d’Erich Maria Remarque

11 gener 2014 Sense Comentaris

Amb motiu de la commemoració del Centenari de la Primera Guerra Mundial (1914-2014) cada segon cap de setmana del mes comentarem una novel·la i un novel·lista cèlebres contemporanis a l’anomenada Primera Gran Guerra. Els seus autors, com gairebé tots els d’aquesta generació, van participar amb entusiasme idealista.

Sin novedad en el frente

de Erich Maria Remarque

Barcelona : Edhasa, 1994. Demaneu la reserva d’aquest document

Sens dubte una de les novel·les més conegudes de i sobre la Primera Guerra Mundial.

L’autor després de deixar la seva participació a la lluita es dedicà a escriure sobre aquells horribles dies a la lluita al diari Wassische Zeitung. Aquells articles esdevinguerenen la publicació del llibre que va aparèixer a Alemanya el 1929 amb un èxit sense precedents. Els temes del llibre són els horrors i les pèrdues de la guerra, des del punt de vista d’un jove soldat, el seu alter ego, els dubtes sobre el sentit de la mateixa, la companyonia entre els soldats i el trauma inimaginable que els suposa combatre en ella i el que els suposarà refer les seves vides després del conflicte.

L’obra sol categoritzar-se com de literatura antibel · licista, encara que el mateix Erich Maria Remarque la va qualificar de apolítica. La guerra apareix com una matança sense sentit, on milions de joves innocents paguen amb les seves vides l’orgull i la mesquinesa dels seus pares o professors. L’autor veu en els soldats enemics a persones honestes que pateixen el mateix que el soldat alemay. Només un uniforme els separa. Ambdós tenen pors i famílies per les que preocuapar-se. El mateix any any 1929 es va traduir ja a 26 idiomes. Fins avui han aparegut edicions en més de 50 idiomes, i les vendes estimades superen a tot el món els 20 milions.

*Altres llibres de l’autor:

Sombras en el paraíso. Barcelona [etc.] : Bruguera, 1972.

Se ama y se muere : novela. Barcelona : Mateu, [195-?].

Res de nou a l’oest. Barcelona : Proa, 1968.

La Chispa de la vida. Buenos Aires : Peuser, 1953.

 

 

 

 

 

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.