Inici » Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda, Destacat, General, Novetat, Poesia

Recordem… Joan Brossa

19 desembre 2013 Sense Comentaris

El proper 30 de desembre es compliran quinze anys de la mort de Joan Brossa (Barcelona, 1919-1998). Poeta en el més ampli sentit de la paraula, escriví poesia en estrofes tradicionals (sonets, odes sàfiques, sextines, romanços, etc.), poesia quotidiana (també anomenada antipoesia, per la seva temàtica i forma prosaica), proses circumstancials (recollides a Vivàrium – 1972 – i Anafil -1987 -), així com teatre, guions de cinema, poesia visual i poesia objectual. Per a Brossa no existiren els gèneres ni les fronteres entre les diferents disciplines artístiques.

Joan Brossa

Va ser un dels fundadors de la revista Dau al Set (1948), i un dels principals introductors de la poesia visual en la literatura catalana. A la  postguerra es va mantenir en una posició d’avantguarda, però sense rebutjar d’escriure sonets formalment perfectes. La seva obra creativa abastà totes les facetes de l’art: el cinema, el teatre, la música, el cabaret, les arts parateatrals, la màgia i el circ. Va posar en primer pla el nivell d’expressió per damunt del contingut i va aconseguir que la seva poesia tingués l’aparença d’un joc de paraules. La seva lírica es vincula al teatre surrealista i tota la seva literatura està impregnada d’una pàtina escènica, pel fet que sempre va tenir una àmplia i interdisciplinar visió de la cultura, de les arts i de l’espectacle. Així ho expressa en la seva obra creativa, tant la literària com la plàstica, sovint satírica, punyent, irònica, crítica, a vegades irreverent, però, al mateix temps, lúdica.

En els seus últims llibres es constata una continguda i emotiva reflexió sobre la vida i la mort (Passat festes, 1995, La clau a la boca, 1997, Sumari astral, 1999). Rebé diferents premis o reconeixements (Premi Ciutat de Barcelona 1987, Medalla Picasso de la Unesco 1988, Premi Nacional d’Arts Plàstiques 1992, Premi Nacional de Teatre de la Generalitat 1998, etc.).

Us proposem recordar-lo tot veient aquest vídeo d’homenatge que es va emetre a L’hora del lector (Canal 33):

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.