Inici » Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda, Destacat, General, Novetat

Recordem… Joaquim Amat-Piniella

19 novembre 2013 Sense Comentaris

El proper divendres es compliran cent anys del naixement de Joaquim Amat-Piniella (Manresa, 22 de novembre 1913 – l’Hospitalet de Llobregat, 3 d’agost de 1974).

Joaquim Amat-Piniella

Amat-Piniella va ser un escriptor i polític català, supervivent del camp de concentració de Mauthausen. Durant la República, participà en el govern de Manresa com a secretari personal de l’alcalde, i va fundar i dirigir la secció local de JERC. En l’etapa revolucionària es va fer voluntari de l’exèrcit republicà i va lluitar al front d’Andalusia durant la Guerra Civil Espanyola. Un cop finalitzà la guerra, va fugir a França, on va ser internat al camp d’Argelers i al de Sant Cebrià de Rosselló. Al juny de 1940 va ser empresonat per l’exèrcit alemany i mesos després deportat al camp de concentració nazi de Mauthausen, on hi romangué durant gairebé cinc anys, fins que va ser alliberat per les tropes nord-americanes el maig de 1945.

La seva obra novel·lística s’inscriu en l’àmbit del realisme històric. Va escriure, entre d’altres, dues obres sobre el camp de concentració. La primera és en part un diàleg amb la seva esposa llunyana, i es va publicar anys més tard amb el títol Les llunyanies. Poemes de l’exili (1940-1946). La segona obra és K. L. Reich. Escrita en els anys immediatament posteriors a l’alliberament. K. L. Reich és el testimoni de la seva experiència i l’expressió del que sentiren molts dels qui van passar pels camps de concentració nazis. De fet, la seva obra no fou publicada fins l’any 1962 degut a la censura del règim franquista. El mateix any, conjuntament amb d’altres companys exdeportats, fundà l’Amical de Mauthausen.

A partir del seu retorn a Catalunya, el 1946, va ser marginat i silenciat. Sense poder retornar a Manresa per raons polítiques, es va establir a Barcelona. El 3 d’agost de 1974 va morir a la ciutat sanitària de Bellvitge.

Carnet de deportat polític

Altres obres de l’autor a la xarxa de biblioteques:

El casino dels senyors. Muro: Ensiola, 2013

La clau de volta. Barcelona: Club Editor, 2013

La pau a casa. Barcelona: Albertí, 1959

Retaule en gris. Alzira: Bromera, 2012

La ribera deserta. Barcelona: Alfaguara, 1966

 

 

 

 

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.