Inici » Biblioteca Horta-Can Mariner, Destacat, Novetat, Teatre

La Biblioteca Horta-Can Mariner recomana… Arte, de Yasmina Reza

2 octubre 2013 Sense Comentaris

En Sergio s’ha gastat molts diners en un quadre d’art modern que, en realitat, és una gran tela blanca. El seu amic Marcos no ho entén i no es pot creure que li pugui agradar una obra semblant i s’hagi gastat tal disbarat de diners, i el seu altre amic, l’Iván, intenta, sense massa èxit apaivagar ambdues parts estant d’acord amb la postura de tots dos, fet que acabarà provocant les crítiques dels seus amics.

Aquest és el punt de partida per a que els tres personatges acabin entrant en un conflicte en el que cadascun treurà allò que no li agrada de l’altre: en Sergio no pot suportar que en Marcos es comporti com el seu mestre, en Marcos no tolera que en Sergio deixi de ser deixeble seu i tots dos ja no aguanten el paper de neutralitat que sempre exerceix l’Iván.

 

“MARCOS: ¿Por qué estás tan tenso?

SERGIO: Yo no estoy tenso

MARCOS: Sí lo estás

SERGIO: Yo no estoy tenso, en fin, sí, estoy tenso porque encuentro inadmisible la laxitud de Iván, ¡esta incapacidad que tiene para el rigor!

MARCOS: De hecho soy yo quien te irrita y lo pagas con el pobre Iván

SERGIO: El pobre Iván, ¡me tomas el pelo! Tú no me irritas ¿por qué ibas a irritarme?”

 

En to de comèdia, Arte pren com a punt de partida la discussió sobre les diferents visions de l’art contemporani per descriure les oscil·lacions que es produeixen en les relacions dels personatges que per la divergència en les seves opinions posen en perill la seva amistat.

Amb només tres personatges i l’anècdota del quadre blanc, l’autora fa una àcida exploració de les relacions humanes i una divertida comèdia sobre l’amistat i sobre com creiem que som i com els nostres amics creuen que som o hem de ser.

Arte es va estrenar l’any 1994 a Paris a la Comédie des Champs-Elysées i es va mantenir durant un any i mig en cartell. Després de ser estrenada a diferents capitals europees, va arribar a Madrid l’any 1998 de la mà de Josep Maria Flotats i amb la interpretació del mateix Flotats, Josep Maria Pou i Carlos Hipólito, aconseguint el Premi Max entre d’altres premis.

En la seva posada en escena, Arte, és una obra en un sol acte en el que les escenes i la interacció dels personatges es van desenvolupant en tres escenaris diferents que són les sales d’estar dels tres apartaments dels amics, únicament diferenciades pel quadre que presideix l’estança.

Yasmina Reza, nascuda a Paris l’any 1959, és escriptora, dramaturga i actriu, és una de les autores més representades arreu del món, no només amb Arte, sinó també amb altres obres com  Tres versiones de la vida, Una comedia española i Un dios salvaje (portada al cinema per Roman Polanski, l’any 2011).

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.