Inici » Destacat, General, Lectors, Novetat

El lector opina

7 juliol 2013 Sense Comentaris

ELS DIFÍCILS CAMINS DE LA VERITAT

Teilhard de Chardin. L’apassionant combat d’un evolucionista total.

de Josep Maria Puigjaner

Editorial Claret. Barcelona, 2013.

La història de l’Església ha tingut, en totes les èpoques, figures que han incomodat la jerarquia del moment pel fet de preferir la coherència amb la manera pròpia de viure la fe a l’obediència cega i acrítica als dogmes. El jesuïta francès Pierre Teilhard de Chardin (1881-1955) va ser un d’aquests casos: proveït d’una sòlida formació científica, Teilhard va treballar per donar una explicació de l’evolució acordada amb els avenços de la paleontologia`i l’antropologia i, alhora, compatible amb la fe cristiana. Aquesta postura el va fer objecte de crítiques severes i, fins i tot, de mesures disciplinàries per part del Sant Ofici (versió contemporània de l’antiga institució inquisitorial), com la pohibició de publicar els seus llibres. El filòsof i escriptor Josep Maria Puigjaner –també de formació ignasiana– ha sintetitzat eficaçment l’aventura humana i intel•lectual de Teilhard en un format que permet una posada en escena d’estructura clàssica (si bé és cert que el muntatge teatral requeriria un treball dramatúrgic gens senzill), però que també es pot llegir com un text biogràfic, escrit des d’un coneixement profund del personatge, la seva vida i el seu pensament. De fet, l’obra va ser estrenada al Teatre de La Passió d’Olesa per mitjà d’una lectura dramatitzada. La peça està dividida en nou escenes, cadascuna de les quals recrea un moment clau en la trajectòria del religiós francès, així com els vincles amb aquelles persones –familiars, col•laboradors, adversaris– que van tenir una incidència més propera en la seva vida. Particularment intensa resulta l’escena en què el religiós es veu obligat a justificar els seus plantejaments davant un delegat del Sant Ofici, que intenta detectar-hi elements d’heterodòxia. L’editorial Claret, especialitzada des de fa molts anys en la cultura religiosa, s’ha responsabilitzat, per mitjà d’una edició tan pulcra com austera, de vehicular aquest treball de Puigjaner, una proposta d‘interès per als nombrosos seguidors del pensament teilhardià i, d’igual manera, per a tots aquells que sentin la curiositat intel•lectual de començar a endinsar-s’hi. I és que, en una època de convulsions polítiques, socials i culturals, l’exercici de cabussar-se durat unes hores en l’obra esclaridora de pensadors com Teilhard de Chardin pot tenir un efecte balsàmic; però no pas d’un bàlsam amb propietats anestesiadores, sinó, ben al contrari, d’aquells que van a l’arrel del mal per guarir-lo en profunditat. La fecunda mixtura de modèstia, tenacitat i rigor intel•lectual amb què Teilhard va construir la seva obra podria quedar ben plasmada en aquesta frase seva, que Puigjaner reprodueix: “Si tinc una missió per dur a terme, només es podrà jutjar si l’he acomplerta en la mesura en què seré superat”.

MIQUEL-LLUÍS MUNTANÉ

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.