Inici » Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda, Destacat, Novetat

Recordem a… Bartomeu Rosselló-Pòrcel

13 agost 2013 2 Comentaris

Celebrem el centenari del naixement de Bartomeu Rosselló-Pòrcel.

Bartomeu Rosselló-Pòrcel (Palma, 1913 – El Brull, Osona, 1938). Poeta.

Rosselló-Pòrcel va néixer el 3 d’agost de 1913 a Palma. Va estudiar els estudis primaris en una escola religiosa i els secundaris a l’Institut de Palma, on és alumne de Gabriel Alomar, qui li transmet l’interès per la literatura. El 1930 publica, a Madrid, una Antología de poetas mallorquines que prologa i tradueix en part.

El mateix any es trasllada gràcies a una beca a Barcelona. A la universitat estudia el primer curs de Filosofia i Lletres, i l’any següent cursa Romàniques, aquí va fer dues amistats importants: Carles Riba i Salvador Espriu. Precisament l’any 1933, va coincidir amb aquest últim en un creuer per la Mediterrània realitzat amb un grup de professors i estudiants. Alguns dels seus poemes són fruit d’aquest viatge per Egipte, Turquia, Palestina, Itàlia i Grècia.

El 1933 apareix el seu primer poemari, Nou poemes, i un any més tard, Quadern de sonets. En aquests reculls trobem la influència rebuda per part del seu mestre, Gabriel Alomar, pel que fa a la cerca de la sonoritat de les paraules i per l’elecció temàtica.

Al acabar els estudis (1935) es trasllada a Madrid per preparar la tesi doctoral sobre l’estil de Baltasar Gracián.

Quan esclata la Guerra Civil espanyola torna a Barcelona, on col·labora en diversos treballs culturals a la rereguarda fins que ha d’incorporar-se a l’exèrcit, però, sobtadament, es llicencia per raons de salut, ja que pateix una tuberculosi. És traslladat al sanatori del Brull, al Montseny, on mor el 5 de gener de 1938.

De manera pòstuma, es publica el tercer recull de poemes, Imitació del foc (1938), amb pròlegs de Gabriel Alomar, Carles Riba i Antoni Maria Sbert. Aquest volum de trenta poemes, representa la culminació de la seva carrera poètica i s’hi troben ressons del seu interès per la literatura castellana, una aproximació al neopopularisme conreat per Federico García Lorca o Rafael Alberti i a l’estil acurat de Jorge Guillén. També hi són presents ressonàncies del surrealisme europeu i de moviments avantguardistes.

Rosselló-Pòrcel tradueix diversos textos com ara la Història del soldat, de C.F. Ramuz i el Prometeu mal encadenat d’André Gide. La seva obra crítica, majoritàriament inèdita, són els treballs “Notas a Guillén” i “En torno a la poesia de Quevedo”.

El 1949 apareix l’Obra poètica, amb un estudi de Miquel Dolç i un pròleg de Salvador Espriu, el poeta que convertint-lo en motiu literari, l’elevà a la categoria de mite.

L’impacte de l’obra de Rosselló va esdevenir un símbol per als joves poetes catalans de la postguerra. Aquests com diu Julià Guillamon “Ells, que no podien ser res, van trobar en el poeta que ho volia ser tot un company fidel”.

La seva breu obra, no impedeix que estigui inclosa en gran part d’antologies de poesia catalana. Cantants com, Maria del Mar Bonet, han musicat i interpretat alguns dels seus poemes.

 

2 Comments »

 • Lluís said:

  Avui no fa cent anys que va néixer Rosselló-Pòrcel, perquè va néixer dia 3 d’agost de 1913.
  Per què empreu el postís “Palma de Mallorca”, nom que ha imposat en l’actual legislatura el Govern municipal del PP de Palma contra la tradició i el parer de la Universitat?

 • admin said:

  Hola Lluís,

  Tens tota la raó. Per això hem arranjat la informació del post.
  T’agraïm molt la correcció.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.