Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Novel·la barcelonina, Novetat

La Biblioteca El Carmel – Juan Marsé recomana El tramvia blau

4 octubre 2013 Sense Comentaris

El tramvia blau / Víctor Mora.

Víctor Mora és el guionista autor de El Capitán Trueno, i l’autor d’una trilogia iniciada amb Els plàtans de Barcelona i continuada amb aquest llibre (que es pot llegir independentment).

El protagonista del llibre es diu Lluis Martí, alter ego de l’autor, i com ell treballa en una editorial de còmics, una editorial on es reconeix la mítica Bruguera (còmics grandiosos i condicions de treball “peculiars”), allà també trobem tota la tropa d’artistes que no estaven gaire a bones amb el règim (any 1955 i següents).  Lluís Martí intenta tirar endavant, però de seguida s’adona que el món potser no li deixarà. Vol entrar a l’editorial com a dibuixant, però l’agafen de guionista, viu amb la por permanent que algun dia el visiti la policia pels antecedents de son pare (un dels que va perdre la guerra, i la posguerra). Mentrestant coneix a una noia, i ambos militen al Partit (així en majúscula) on es troben amb d’altres militants que recorden la Teresa d’Últimas tardes con Teresa, nens de casa bona que jugaven al revolucionari. I tenen la seva història d’amor, o una cosa que s’hi acosta, en una Barcelona opressiva, on tothom té por de tothom, qualsevol pot ser un delator, i amb uns medis de comunicació que intentaven que la gent visqués en una mena de parc temàtic del nacional-catolicisme. Seria còmic, si no fos perquè va ser real.

I el tramvia blau com a símbol, el tramvia que anava cap a la part alta, lluny de la ciutat vigarrada de baix. Martí viurà l’eufòria de l’èxit del seu personatge el Capitán Espacio (una manera de dir Capitán Trueno), de l’amor amb Edènia, el magnetisme estrany de Flora, la seva vida al costat de l’escorxador com un altre símbol de la Barcelona vençuda  amb una olor a sang i a mort que tot ho envaeix. Tan ell com Edènia com altres militants cauran en una batuda, i passaran per les dependències de Via Laietana, i per la Model… I com entren i com en surten, més combatius o més vençuts, res serà igual.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.