Inici » Biblioteca Montbau - Albert Pérez Baró, Destacat, General, Gènere negre, Novetat, Novetats bibliogràfiques

La biblioteca de Montbau recomana… els misteris nòrdics de “Ulls de gel”, de Carolina Soler

10 juliol 2013 Un Comentari

Carolina Solé s’estrena en el món editorial amb Ulls de gel, una novel·la ambientada a la Cerdanya amb una mort com a punt de partida però que realment és una història de famílies, de personatges, d’ambicions i de passats que condicionen futurs.

La Cerdanya, mes de novembre. Plou de matinada i  una  boira densa cobreix el fons de la vall. El cos d’en Jaume Bernat, el terratinent més poderós de la comarca, jeu  inert sobre la terra gèlida  d’una era. Entre els veïns, totes les sospites apunten a la Dana Prats: la seva família manté un litigi generacional amb la família Bernat per un assumpte de terres. Assetjada, la Dana demana ajuda a la seva amiga d’infància, l’advocada Kate Salas,  que tornarà  al seu poble natal disposada a  demostrar la innocència de la seva amiga.

Ulls de gel és una història de famílies que ens convida a reflexionar sobre l’ambició i els seus límits, sobre la manera com la infantesa condiciona la vida adulta, sobre les ofenses que el temps i la memòria converteixen en greuges imperdonables… I sobre la inexcusable necessitat de perdonar.

Es tracta d’una una novel·la que s’apropa tant al  costumisme com al gènere negre. La trama detectivesca resulta una excusa per endinsar-nos en els recels, ambicions, enveges, amors i odis dins de les famílies. La millor virtut de la novel·la de Carolina Solé és, sens dubte,  la creació de personatges. La història, el passat, el present, les virtus i els defectes els envolten fins a fer-los creïbles.

Carolina Solé (1966) va néixer en el si d’una família d’empresaris i va abandonar els estudis d’Economia per muntar el seu propi negoci en el sector tèxtil. Casada des del 1992 i mare de dos fills adolescents, aqueta voraç lectora i apassionada del cinema va planejar des de sempre jubilar-se als quaranta i començar un nou camí professional. Per això es va formar a l’escola d’escriptura creativa de l’Ateneu Barcelonès. Ulls de gel és la seva primera novel·la. En ella, l’autora combina paisatges gèlids i crims per resoldre. Aquesta és la fórmula que he cultivat amb éxit la novel·la negra nòrdica i que arriba amb força a les valls pirinenques. El llibre de Solé no és l’únic exemple.  Albert Villaró ja fa un temps que té Andreu Boix, un policia andorrà amb una vida sentimental complicada, resolent misteris entre boscos, isars i negocis tèrbols. La darrera aventura del qual s’anomena L’escala del dolor (Columna, 2012). Així mateix, a  la Vall de Boí i el seu romànic, Sebastià Bennasar hi ha portat el seu inspector Jaume Fuster (homenatge a l’escriptor valencià) a la novel·la El país dels crepuscles (Alrevés, 2013).

One Comment »

  • Joan said:

    Carolina Solé ens va deixar penjats amb aquesta primera novel·la, ha fet una segona part. Gràcies.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.