Inici » Biblioteca Horta-Can Mariner, Destacat, Novetat, Novetats bibliogràfiques, Teatre

La Biblioteca Horta Can Mariner recomana… Teatres de Barcelona: un recorregut urbà

3 juliol 2013 Sense Comentaris

Teatres de Barcelona: un recorregut urbà, d’Antoni Ramon i Raffaella Perrone és un viatge en l’espai i en el temps pels edificis més emblemàtics i significatius que han estat -i alguns encara són- vertebradors de l’escena teatral a la ciutat de Barcelona.

Es podria pensar que per la professió dels seus autors, tots dos arquitectes, aquest llibre se centraria bàsicament en tractar els elements arquitectònics i urbanístics dels edificis teatrals, però no és així; en realitat ens proposen un itinerari històric que ens permet veure l’evolució social i econòmica de la ciutat i la relació que aquesta evolució té amb els usos dels seus espais. En paraules del mateix Antoni Ramon, “proposa una aproximació des de tres àmbits: l’urbà amb els vincles entre la història i l’estructura de la ciutat; l’arquitectònic, des del punt de vista estilístic i funcional; i l’artístic amb l’esment d’alguns episodis destacats que hi tingueren lloc.”

Sense desvetllar moltes de les anècdotes i curiositats que s’hi recullen, (per exemple, per què el nom de Teatre Principal? quin espai escènic va projectar Gaudí? com va néixer la idea del Teatre Nacional de Catalunya?), només comentarem que el primer recinte teatral a Barcelona va ser la Casa de les Comèdies, construït a finals del segle XVI i origen del que ara coneixem com a Teatre Principal. Va mantenir la seva posició hegemònica fins que, ja al segle XIX, es van crear altres teatres al voltant de l’àrea d’influència de la Rambla, que després s’estendrien al Passeig de Gràcia i a la Plaça Catalunya. No va ser fins a finals del segle XIX que el Paral•lel es convertiria en una de les principals artèries teatrals de la ciutat.

Aquest llibre publicat per Albertí Editors, forma part d’una col•lecció anomenada Orígens, en la que ja s’havien publicat títols com Parcs d’atraccions de Barcelona, Els banys de mar a Catalunya i Dones de Barcelona, entre d’altres.

Antoni Ramon (Barcelona, 1957) és arquitecte, professor de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (UPC) i forma part del Grup de Recerca en Arts Escèniques (GRAE) i dirigeix l’Observatori de Teatres en Risc, iniciativa nascuda l’any 2007 amb l’objectiu de donar a conèixer l’estat actual de molts teatres històrics que han estat abandonats o transformats.

Raffaella Perrone (Bergamo, Itàlia, 1969) és arquitecta, professora a l’Escola Superior de Disseny i Enginyeria de Barcelona i editora de la revista universitària ELISAVA Temes de Disseny.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.