Inici » Activitats, Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda, Destacat, Poesia

Parlem amb… Rafael Cadenas a la Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda

27 juny 2013 Sense Comentaris

El passat dijous 20 de juny la sala d’actes de la biblioteca va omplir-se literalment de gent per rebre la visita del poeta veneçolà Rafael Cadenas (Barquisimeto, 1930), guanyador entre altres del premi FIL de Literatura en Lenguas Romances (2009), i un dels noms que un any rere altre sonen amb força per rebre el premi Cervantes. Relativament desconegut al nostre país, Cadenas és una figura cabdal de la poesia hispanoamericana.

L’acte, organitzat per l’editorial Candaya i per Biblioteques de Barcelona, va aprofitar la visita que el poeta feia a Espanya per homenatjar-lo amb la lectura i comentari d’una tria dels seus poemes.

Van ser convidats a participar en l’homenatge els poetes Mario Campaña, Juan Pablo Roa, Cristina Falcón, Carlos Vitale, Antoni Clapés, Rodolfo Häsler i Esther Zarraluki. De procedències molt diverses  –Argentina, Cuba, Colòmbia, Catalunya– , tots ells tenen el comú denominador de ser barcelonins i lectors de Cadenas. A més de llegir un o més textos del poeta, també van compartir amb Cadenas i amb el públic els motius de la seva tria i la seva experiència com a lectors del poeta.

Alguns dels poemes recitats, com ara “Derrota”, triat per Mario Campaña, i escrit als anys seixanta, van palesar l’actualitat i la vigència de l’element polític de l’obra de Cadenas, compromès amb una democràcia que defugi el populisme i no converteixi en enemic del sistema qui no participi del discurs oficial.

Cadenas, agraït per l’homenatge, també va recitar alguns dels seus poemes, entre els quals alguns de recents que encara no han estat publicats.

Us deixem amb aquest poema de Cadenas:

El diálogo según un dictador

Versión originaria: Cuando yo dialogo no

quiero que me interrumpan.

Versión segunda: Yo dialogo, pero advierto

que no cedo en mi posición.

Versión tercera: En diálogo, los que me

contradigan deben reconocer de antemano

su error.

Versión cuarta: Después de cavilar, dictamino

humildemente que el diálogo es

innecesario.

Us deixem els enllaços publicats a la premsa veneçolana on es fa ressò de la visita de Rafael Cadenas a la nostra biblioteca:

http://www.el-nacional.com/escenas/Barcelona-celebra-Rafael-Cadenas_0_211179160.html

http://www.eluniversal.com/arte-y-entretenimiento/130617/rafael-cadenas-dara-recital-en-barcelona

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.