Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Novel·la barcelonina, Novetat

La biblioteca del Carmel recomana… Novel•la barcelonina amb solera

21 juny 2013 Sense Comentaris

Ramon Miquel i Planas (1874-1950), bibliòfil i erudit que va néixer i morir a Barcelona, i va heretar el negoci familiar de fabricació de llibres. Participà activament en els ambients literaris de l’època, presidí l’Institut Català de les Arts del Llibre i va ser membre destacat de moltes institucions culturals. La seva tasca anà des de la bibliofilia i l’edició de texts catalans antics, aspecte on ressaltà molt especialment per dónar a conéixer la literatura catalana antiga de la mà d’edicions molt cuidades, a les obres de creació com El llibreter assassí de Barcelona, publicada per primera vegada el 1928.

El llibreter assassí de Barcelona és la llegenda apassionant on es reconstrueix un dels pocs mites romàntics ambientants a Barcelona: l’obscura existència d’un vell monjo, dedicat a la venda de llibres preciosos, que va ser recreada per autors de la categoria de Charles Nodier o Gustave Flaubert.

El llibre, a més del procés detectivesc i sempre sorprenent de Ramon Miquel i Planas, que ens ofereix pas a pas la gestació de la llegenda, aporta els textos literaris més importants de la seva original trajectòria. Així, en un sentit o altre, llegint primer els contes i després els seus elements històrics o viceversa, podem gaudir a l’endinsar-nos en l’aventura laberíntica de la formació d’un personatge inusual, l’ànsia de possessió del qual, i els seus afanys obsessius, li van provocar la més destructora de les bogeries.

 

 

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.