Inici » Autor del mes, Biblioteca Montbau - Albert Pérez Baró, Destacat, Gènere negre, Novel·la barcelonina, Novetat

Autor del mes: Carlos Zanón

5 juny 2013 Un Comentari

Fa un parell de setmanes, l’escriptor Carlos Zanón va visitar el  club de lectura de gènere negre de la biblioteca Montbau – Albert Pérez Baró. Els assistents a la trobada van tenir ocasió de conversar amb l’autor sobre el seu darrer llibre, No llames a casa, una les novel·les negres revelació de la temporada. El conductor de la xerrada va ser Paco Camarasa,  reconegut llibreter de Negra y Criminal.

Carlos Zanón va néixer a Barcelona el 1966. Exerceix professionalment d’advocat, però a més, és guionista, articulista, crític literari i, fins i tot, alguna cançó que sona pel món té la seva empremta. El 1989 va publicar el poemari El sabor de tu boca borracha.

Com a novel·lista va debutar el 2008 amb Nadie ama a un hombre bueno . Un any més tard, s’inicia dins el gènere negre i criminal amb Tarde mal y nunca, amb la qual va guanyar el Premi Brigada 21, a la millor primera novel·la i va quedar com a finalista del Memorial Silverio Cañada a Millor primera novel·la negra 2009. El mateix any, publica Tictac tictac (Ediciones Carena), el seu cinquè llibre de poesia. Al 2011, la col·lecció Serie Negra de l’editorial RBA edita Tarde mal y nunca.  També es tradueix a França, Anglaterra, Holanda, Italià i Estats Units. El retrat brut de la vida d’un barri de Barcelona que no és Barcelona (a la novel·la no es diu que ho és) li va valer un lloc en el podi dels més prometedors autors de novel·la negra espanyols.

Al 2012, publica No llames a casa. La novel·la està ambientada, un cop més, a la Barcelona contemporània. Bruno, la Raquel i germanastre d’ella, el Cristian, han trobat un negoci amb el qual sortir de la misèria, de dormir al carrer, als parcs o als caixers automàtics. Bruno és l’encarregat de controlar el negoci. La seva parella, la Raquel, porta la comptabilitat i el Cristian el treball de camp. És un negoci tant net i senzill que sembla mentida que no hagi passat pel cap de ningú. Es tracta de vigilar les cases de cites on les parelles van de dia i de nit. Quan surten les segueixen i anoten les matrícules dels cotxes, aconsegueixen el nom del titular de vehicle i després truquen i posen preu al seu silenci. Els xantatges no sempre surten bé, però el negoci dona beneficis ràpidament i d’una manera fàcil. La Merche i en Max, que durant un temps van estar casats, ara són amants. Una tarda es troben en un local de cites on lloguen una habitació. En Cristian segueix a en Max fins el cotxe i anota la matrícula. Així comença un joc i una trama que funcionen com un rellotge

El passat mes de maig, a la primera edició de Valencia Negra, Carlos Zanón va rebre el premi a la millor novel·la per No llames a casa. Zanón ha estat l’autor preferit entre els més de 3.000 votants que van emetre el seu sufragi a través de la pàgina web del festival. Properament, s’espera també una adaptació cinematogràfica, a càrrec de Daniel Calparsoro.

Les novel·les de Zanón han agafat el relleu d’una tradició a la que pertanyen autors com  Manuel Vázquez Montalban o Francisco González Ledesma  per continuar situant Barcelona com a capital del crim literari. Com en el cas dels escriptors mencionats, la ciutat  no és ni de bon tros la mateixa que visiten milions de turistes cada any. És el retrat d’una ciutat marginal on es percep una tensió soterrada entre immigrants i autòctons en un ambient on es troba a parts iguals droga, alcohol i desesperança.

One Comment »

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.