Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Etapes, Itineraris literaris

La Felicitat: Etapa 23. Primera part

12 març 2010 Sense Comentaris

La tradició marinera ens parla del patró Aranya, aquell que embarcava els altres i ell es quedava en terra. Els vells expliquen que així com avui hi ha germandats que auxilien econòmicament els associats malalts, abans hi havia agrupaments de pescadors i gent de mar que quan un bastiment tenia una avaria el feien adobar pel seu compte i si es perdia o negava, donaven diners al seu patró perquè en pogués fer construir o comprar un altre. Aquesta mena de germandats venien a ésser com les entitats que avui són qualificades de companyies d’assegurances.

Barcelona va crear i establir les assegurances entre l’estament mariner, el primer que va obtenir aquesta millora social. No se sap la data fixa en que van iniciar-se, però es té notícia de la seva existència ja el 1435. Barcelona fou, doncs, la primera ciutat del món que va establir les assegurances marítimes i de tota altra mena. Venècia va imitar-la, però no les va adoptar fins a mitjan segle XV.

AMADES, Joan. Història i llegendes de Barcelona. Pág.507-508

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.