Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Gènere negre, Novel·la barcelonina, Novetat

La Biblioteca El Carmel – Juan Marsé recomana El gran golpe del gánster de Barcelona

10 maig 2013 Sense Comentaris

Després del seu llibre Confesiones de un gánster de Barcelona, per saber tota la història de Dani el Rojo ens faltava aquest llibre. És una segona part, però no només això, en alguns aspectes és el Dani el Rojo més passat de voltes de tots. És capaç de, en una visita per “examinar” un banc, decidir que és massa fàcil i atracar el banc directament a punta de navalla, o d’anar al bar a buscar el cap de sucursal que està esmorzant perquè faci el favor d’entrar i obrir la caixa… o fins i tot capaç de robar un furgó blindat.
Dani el Rojo estava en recerca i captura ja que per un error administratiu un tribunal el va declarar en rebel·lió i el va tornar a condemnar a presó (el van citar a declarar i no el van trobar perquè ja estava a la presó). Som als primers noranta i en aquests anys Dani el Rojo “crema” més d’un milió de pessetes setmanals. La seva afició pel luxe i les seves adiccions el convertien en una mena de màquina que necessitava zumbar bancs contínuament per poder mantenir el seu nivell de vida.
Veurem la Barcelona preolímpica, amb les Rambles i el Raval en el seu moment més baix, un barri xino del que la heroïna no n’estava deixant res, màfies, traficants i tota una sèrie de gent que clarament “feia nosa” en el camí de convertir aquella part de Barcelona en l’aparador que és ara.
Finalment Dani el Rojo torna a la presó, i reflexiona. La majoria dels seus companys de malifetes són morts, ell té anticossos i unes perspectives força dolentes, s’ha maltractant tant que ni ell entén com segueix viu, o es replanteja la vida o aquesta s’acabarà ràpidament o la passarà entre reixes. A partir d’aquí tenim la seva lluita per tornar i per sortir d’un sistema que està pensat per tancar a la gent i oblidar-se’n, no per reinsentar.
El llibre és un retrat de la generació de les drogues, dels atracaments contínus, una generació de delinqüents amb poquíssims supervivents. Una part de la nostra història que potser no ens agradi però que va existir i convé no oblidar per allò que els que desconeixen la seva història estan condemnats a repetir-la.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.