Inici » Biblioteca Horta-Can Mariner, Destacat, General, Novetat, Teatre

Josep Maria Benet i Jornet… Premi d’Honor de les Lletres Catalanes

24 abril 2013 Un Comentari

Josep Maria Benet i JornetMuriel Casals, presidenta d’ Òmnium Cultural, anunciava el passat mes de març que es concedia el 45è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes al considerat degà dels dramaturgs catalans, Josep Maria Benet i Jornet “Pepitu”. El premi se li lliurarà en un acte al Palau de la Música Catalana el proper 11 de juny.

En paraules de Muriel Casals, amb aquest premiat “queda clar que el teatre forma part de la cultura i que té un paper importantíssim en els passos que ara es fan cap a la construcció del futur estat català”. El jurat li concedeix el premi “per la qualitat i extensió, varietat i coherència de la seva obra amb continuïtat infatigable i fidel al teatre de text, que l’ha convertit en referència del patrimoni teatral contemporani”

Josep Maria Benet i Jornet, nascut a Barcelona l’any 1940 al barri de Sant Antoni, era un gran lector ja de ben jove;  llegia sobretot tebeos i tanta afició hi tenia que se’ls feia ell mateix: s’inventava la història i la dibuixava. També des de ben aviat va contactar amb el teatre participant en funcions teatrals a l’escola.

Ha manifestat en alguna ocasió que sempre va tenir clar que volia ser escriptor i, a més, escriptor de teatre, però no trobava el seu lloc; fins que un dia veient la pel•lícula West side story (centrada en les vides de la gent d’un barri de Nova York), va pensar: Ah! sobre el meu barri jo també hi puc escriure !!

Arrencava així la trajectòria del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes d’enguany, que ha rebut també al llarg de la seva carrera altres premis il•lustres com el Nacional de Teatro (1995), la Creu de Sant Jordi (1997), el de la Institució de les Lletres Catalanes (1998, pels guions audiovisuals) i el Max d’Honor (2010), entre molts d’altres.

CLAUD: Enhorabona.

TRAVIS: Jo també he vist la teva quarta pel·lícula, per descomptat

CLAUD: Té públic, hem tingut sort

TRAVIS: I fas el que volies fer.

Salamandra (fragment), de Josep M. Benet i Jornet

One Comment »

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.