Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Etapes, Itineraris literaris

La Felicitat: Etapa 21

27 febrer 2010 Sense Comentaris

Un dels protagonistes fa referència a l’Illa de Maians, desaparescuda al S. XV amb la construcció del Moll de la Santa Creu:

“-A l’horitzó, Gatius: a la nova Barcelona, un barri fet de nou, artificial. Encara els banquers no se n’hauran adonat que ja haurem fet una ciutat marina enfocada bàsicament al món dels negocis: hi haurà les seus dels mateixos bancs i de grans associacions, oficines i despatxos, dependències municipals i estatals, potser
hospitals i clíniques… I grans mansions d’estiueig. El lloc es dirà “Illa Gambús”.

Dominarem tot el que es mogui a la Gran Via A per tal que els millors negocis de Barcelona no s’hi generin i es derivin cap a l’Illa Gambús.

(…) Des del punt de vista administratiu, la qüestió és molt més fàcil del que sembla, perquè, en realitat, no estaríem inventant una illa nova, davant de Barcelona… (…)

No! En faríem reaparèixer una d’antiga. Barcelona ha tingut, segons l’època, una sèrie de turonets units a la costa per braços de sorra que es comportaven com una mena de molls naturals. Amb el temps, l’erosió i els corrents marítims anaven emportant-se la llenca sorrenca i arribava un dia que el turó es convertia
en illa. El procés continuava i la illeta acabava per inundar-se i desapareixia. Doncs bé, ja ho he decidit: farem reaparèixer l’antic turó de Maians, enmig del mar. És una muntanyeta que ha existit. I si ha existit, deu haver tingut un propietari. En trobarem els hereus i els comprarem els suposats drets sobre l’illa. I si no els trobem, ens els inventarem. Ressuscitaré l’antiga illa de Maians i tothom en parlarà. l el ressò de tot plegat durarà anys. l dècades més tard, algú en farà un llibre, algú prou boig per pensar que valdrà la pena escriure’n alguna cosa. O simplement, que valdrà la pena escriure.”Ver La Felicitat – Vint-i-unena parada en un mapa más grande

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.