Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Etapes, Itineraris literaris

La Felicitat: Etapa 20. Primera part

25 febrer 2010 Sense Comentaris

“L’actual passeig d’En Colom té origen en l’antiga Muralla de Mar, construïda com a defensa ciutadana dels atacs bèl·lics que poguessin venir per la banda marítima.
A mitjan segle XIV el Consell va manar arrencar les argolles que la gent tenien clavades a la muralla en el tros compres des de la Drassana fins a la muralla nova de Sant Daniel, espai que compren des del Pla de Palau, on hi havia l’antiga Drassana. També l’anomenaven Esperó de Llevant. Fou construït a mitjan segle XIV, a jutjar per unes crides fetes fer pels consellers, la gent devia robar la calç, la pedra i l’obra destinades a la seva construcció.

La Muralla de Mar es convertí en punt de passeig i d’esbarjo. Al segle XIV, el Consell va votar una quantitat perquè els dies de festa dels mesos d’estiu, fos regada la muralla per a major comoditat dels passejants.

La Muralla de Mar era la més ampla, puix que hi podien passar ben folgadament fins a sis cotxes de front, mentre que per la de terra, als indrets més amples, just n’hi passaven quatre. En una gran extensió de la muralla s’hi construí un banc enrajolat a un dels costats que permetia prendre el sol ben còmodament i de cara a l’aigua. Dalt de la Muralla i vora de la rampa de la plaça d’Antoni López hi havia uns bancs de pedra que cap al tard i a hores de fosca eren ocupats per dones lleugeres que esperaven poder oferir les seves gràcies als vianants, molt escassos, que transitaven per aquell paratge a les fosques. Les pobres dones eren el record d’altres temps, quan la fadrinalla anava a divertir-se sota les barques posades en el secador en aquell paratge abans d’haver-hi la muralla.


Muralla de mar (Barcelona, any 1860)

Muralla de mar (Barcelona, any 1860). Fotografia de Joan Martí i Centellas

Quan va aixecar-se la Muralla de Mar la gent va demanar que es fessin els portals més amples per tal de poder entrar les naus dins la ciutat en cas de gran maror que les posés en perill i també per guardar-les de la pirateria que damnava la nostra costa.

El 23 d’abril de l’any 1873 començaren les obres d’enderrocament de la Muralla de Mar i varen durar cinc anys. El servei que feien de defensa havia caducat amb els moderns procediments d’estratègia militar i la urbanització ciutadana esborra definitivament el dibuix de la Muralla de Mar.

AMADES, Joan. Història i llegendes de Barcelona. Pág.489-490

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.