Inici » Autor del mes, Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda, Destacat, General, Novetat, Poesia

Autor del mes: Vicent Andrés Estellés

2 abril 2013 Sense Comentaris

Vicent Andrés Estellés (Burjassot, València, 1924 – València, 1993). Fill d’un humil forner de poble, començà a escriure teatre en la seva adolescència, estudià periodisme a Madrid durant la postguerra i exercí la professió durant més de quaranta anys al diari Las Provincias. Com a poeta, es va donar a conèixer el 1953 amb el seu llibre Ciutat a cau d’orella, i ja als anys 70 va publicar el primer volum dels deu que formarien les seves obres completes, obtenint una gran acollida pels lectors i per la crítica.

Tal i com va escriure Jaume Fuster, és “el més gran poeta que el País Valencià ha donat, en català, des de l’època clàssica de les nostres lletres”. És considerat també el principal renovador de la poesia valenciana contemporània en català.

Els seus llibres compten amb múltiples edicions i alguns dels seus poemes han assolit un gran ressò popular de la mà de cantautors com Ovidi Montllor. També ha obtingut guardons ben significatius com el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (1978), la Creu de Sant Jordi (1982) i el Premi de les Lletres Valencianes (1984).

L’obra d’Estellés és el testimoni de la seva vida. En ell obra i vida no es poden separar. És una obra  molt extensa i fonamentalment poètica, ha estat traduïda a diversos idiomes i es troba bàsicament compilada en l’Obra Completa i en el Mural del País Valencià (1996), publicat pòstumament.

Els temes centrals de la seva obra són la mort, el sexe i la pàtria (no oblidem que va viure la guerra, la postguerra i a més a més va haver de superar la mort d’una filla de només quatre mesos), sempre des d’un prisma quotidià, senzill, directe. Els seus versos compaginen la simplicitat i la paraula directa de la literatura popular amb el coneixement dels nostres clàssics.

Estellés fa bandera d’un sentiment cívic col·lectiu, tot presentant-se com a intèrpret dels mots de la tribu i de les reivindicacions del seu poble. El poema “La rosa de paper” és ben emblemàtic en aquest sentit, quan relata la història d’una dona anònima que deixa rere seu el símbol d’una rosa de paper -un paper que és l’escriptura poètica- llegada al poble com una consigna de resistència i transformació. El poeta apareix així com “un entre tants”, com “la veu d’un poble” en marxa, alhora que com a individu concret que viu en la seva circumstància personal el drama col·lectiu de la postguerra i d’un país condemnat a la travessia del desert.

L’atracció obsessiva per l’amor, que esdevé el moll de l’espinada de tota la seva lírica, en una gamma diversa de sensacions que van des del sexe directament expressat fins a les manifestacions més sofisticades del desig o fins als sentiments més estrictament espiritualitzats. Potser un dels trets més cridaners pel que fa a la projecció pública de la poesia estellesiana és la manera crua i immediata amb què va tractar en ocasions l’experiència del sexe -una manera insòlita en la poesia catalana anterior i poc freqüent en la posterior. Fins i tot un poema tan líricament arravatat com és “Els amants“, recitat amb força per Ovidi Montllor al llarg d’anys i geografies, no deixava de presentar-se amb una punta de repte a la retòrica amorosa tradicional.

Joan Fuster sobre la poesia de Vicent Andrés Estellés

Els temes de Vicent Andrés Estellés, en una última reducció, tenen la nua elementalitat de la vida de cada dia: la fam, el sexe, la mort. […] El cas és que l’Estellés “obre els ulls” –tots els sentits- en la sinistra etapa dels grans pànics, quan no hi havia espai ni temps per al respir, i la gent respirava com podia.  L’amor venia a ser el que ell diu: racons furtius, desigs sufocats, fantasies meticuloses. I la fam: racionaments, estraperlos, llum taxada. Subterrània, en la poesia de l’Estellés, hi ha una mena d’il·lusió foraç, entorn de pa, de la taula de la infància, de l’aroma estimulant d’una salut esvaïda.”

Poesia de Vicent Andrés Estellés a les Biblioteques de Barcelona

  •  Antologia poètica. Barcelona: Barcanova, 1991

Recursos en línia

Material audiovisual: entrevistes, poemes recitats, cançons.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.